П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

                                                             39/6.11.2019г.

 

                               В   И М Е Т О    НА   Н А Р О Д А  

 

          Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на шести ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                                   Председател:  Диана Георгиева

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия  наказателно частен характер дело № 287 по описа за 2019 г. на ШРС,

 

                                            П  Р  И  С  Ъ  Д  И  :

 

          ПРИЗНАВА   подсъдимият Ф.С.Р., роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, женен, пенсионер, осъждан, с ЕГН **********

          За виновен  в това, че на 29.04.2018г. в с. Вехтово, обл. Шумен, пред входа на хранителен магазин нанесъл на Н.А.М. лека телесна повреда, изразяваща се в голяма разкъсноконтузна рана в челната област на главата, кръвонасядане на горния и долен клепач на лявото око и на лявото подочие , чрез  удар с кирка в лявата челна област на главата, с което му причинил временно разстройство на здравето, неопасно за живота – престъпление по  чл.130, ал.1 от НК.

На основание чл.78а от НК   ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност подсъдимият Ф.С.Р., като му налага административно наказание “Глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.  

ОСЪЖДА Ф.С.Р., с ЕГН ********** *** да заплати на Н.А.М. *** 000 /хиляда/ лева, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди и 52,40 /петдесет и два лв. и четиридесет ст./ лева – имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва от датата на деянието 29.04.2018г. до окончателното изплащане, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер като неоснователен и недоказан.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси осъжда Ф.С.Р., с ЕГН ********** *** да заплати държавна такса върху размера на уважения граждански иск в размер на 50 /петдесет/ лева.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда Ф.С.Р., с ЕГН ********** *** да заплати на тъжителя Н.А.М. направените деловодни разноски в размер на 664 /шестстотин четиридесет и четири/ лева – адвокатски хонорар, възнаграждение на вещо лице и държавна такса и 5/пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.  

          Присъдата подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: