П  Р  И  С  Ъ  Д  А

 

                                                              26/26.6.2019г.  

                            

                                    В   ИМЕТО   НА  НАРОДА

 

            Шуменски районен съд на двадесет и шести юни през две хиляди и деветнадесета година в открито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диана Георгиева

                                                                                                Съдебни заседатели: 1. Е. З.

                                                                                                            2. А- К.  

при секретаря В. И. и в присъствието на прокурор при ШРП – М. Славчева - Петрова, като разгледа докладваното от районния съдия Диана Г., наказателно от общ характер дело № 546 по описа за 2019 година 

 

                                                          П Р И С Ъ Д И :

 

            ПРИЗНАВА подсъдимият  Б.Т.О., роден на *** г. в кв. Кус на гр. Каолиново, с постоянен адрес ***, български гражданин, женен, с начално образование, неработещ, неосъждан,  с ЕГН **********

            ЗА ВИНОВЕН в това, че от неустановена дата в края месец януари 2018г. до 24.05.2018г. включително, в имот на ул. Тича № 4 в с. Черноглавци, общ. Венец, обл. Шумен на няколко пъти и в местността „Могилата“ в землището на с. Черноглавци, обл. Шумен /на 24.05.2018г./, при условията на продължавано престъпление, като родител, чрез използване на положението на зависимост от него на Е.Б.Т., ЕГН **********, навършила 14 години, негова дъщеря извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на същата – опипвал я в областта на гърдите и седалището, осъществил с нея и анален акт чрез употреба на сила, поради което и на основание чл.150, ал.1, предл. първо и предл. пето от НК във връзка с чл.26, ал.1 от НК във връзка с чл.54 от НК

  ГО  ОСЪЖДА  на ТРИ години „Лишаване от свобода“.

  И ЗА ВИНОВЕН в това, че на 24.05.2018г. в местността „Могилата“ в землището на с. Черноглавци, общ. Венец, обл. Шумен се съвкупил с лице от женски пол – своя низходяща сродница /дъщеря/ Е.Б.Т., с ЕГН **********, като я принудил към това със сила, поради което и на основание чл.152, ал.2, т.2 от НК във връзка с чл.152, ал.1, т.2, предл. първо от НК във връзка с чл.54 от НК

ГО  ОСЪЖДА  на ПЕТ години „Лишаване от свобода“.

На основание чл.23, ал.1 от НК определя едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно ПЕТ години „лишаване от свобода“.  На основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС определя първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието.

На основание чл.59, ал.1 и ал.2 от НК приспада от така определеното общо наказание времето, през което Б.Т.О. е бил задържан по ЗМВР и с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ считано от 04.06.2018г.

 ОСЪЖДА  Б.Т.О. ***, с ЕГН ********** да заплати на Е.Б.Т., с ЕГН ********** сумата от 5 000 /пет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените й неимуществени вреди, от които 1 000 лева от деянието по чл.150, ал.1, предл. първо и предл. пето НК във връзка с чл.26, ал.1 НК и 4 000 лева от деянието по чл.152, ал.2, т.2 НК във връзка с чл.152, ал.1 НК, ведно със законната лихва от датата на деянието - 24.05.2018г.  до окончателното й изплащане, като отхвърля исковете в останалата им част до пълния предявен размер съответно 8 000 лева и 12 000 лева, като неоснователни и недоказани.

На основание чл.2 от Тарифа за държавните такси осъжда  Б.Т.О. ***, с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху размера на уважения граждански иск в размер на 200 /двеста/ лева.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда Б.Т.О. ***, с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 849,23 /осемстотин четиридесет и девет лв. и двадесет и три ст./ лева по сметка на ОД МВР Шумен, 158,25 /сто петдесет и осем лв. и двадесет и пет ст./ лева по сметка на ШРС  и 5 /пет/ лева за издаване на изпълнителен лист.

    На основание чл.111 от НПК, връща на собствениците им, приложените веществени доказателства – 1 брой дамски дънки, сини на цвят, 1 брой сутиен, червен на цвят с бели презрамки, 1 брой дамски бикини, 1 брой сиво горнище, 1 брой силно замърсена дамска фланелка с надпис „ДПС“, да се върнат на Е.Б.Т..

 1 брой мъжки панталон, силно замърсен, сив на цвят да се върне на собственика й – Б.Т.О.

            Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:1.

                                                                                    2.