П Р И С Ъ Д А

 

18/28.5.2019г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и осми май  две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова

                                                                    Съдебни заседатели: 1. А. Г.                                                                                                                        2. К. Б.

Секретар Ц.К.

Прокурор Вл. Колев  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 944 по описа за 2019г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимия Ю.И.Х. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, с постоянен адрес ***, начално образование, безработен, неженен, осъждан ЗА ВИНОВЕН:

- В ТОВА, че на 19.02.2019 г. в с.Благово, общ.Шумен и в с.Илия Блъсково, общ.Шумен, при условията на продължавано престъпление, отнел чужди движими вещи - сумата от общо 60 лева от владението на Д.П.П., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е извършена чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот и представлява опасен рецидив, поради което и на основание чл.196 ал.1 т.2, във вр. с чл.195 ал.1 т.3, във вр. с чл.194 ал.1, във вр. с чл.26 ал.1, във вр. с чл.29 ал.1 буква „А” от НК и чл.58а ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на 2 /две/ години “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

- И В ТОВА, че на 19.02.2019г. в с.Благово, общ.Шумен и в с.Илия Блъсково, общ.Шумен, при условията на продължавано престъпление, повредил противозаконно чужди движими вещи - 2 бр. кафемашини „Zanussi”, модел “Spacio”, като унищожил техни части - 2 броя мембрани, 2 броя улеи за чаши, 2 броя плъзгачи за чаши, 2 броя решетки за напитки, 2 броя легенчета под решетки, на обща стойност 227,00 лева, собственост на ЕТ “Д.П.” гр.Шумен, поради което и на основание чл.216 ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от НК и чл.58а ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на 8 /осем/ месеца “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На основание чл. 23 ал. 1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подс. Ю.И.Х. с ЕГН ********** едно общо наказание от така наложените до размера на по - тежкото, а именно -  2 /две/ години “ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

На осн. чл.57 ал.1 т.2 б.б от ЗИНЗС  ОПРЕДЕЛЯ първоначален СТРОГ режим на изтърпяване на наказанието.

На основание чл.59 от НК ПРИСПАДА времето през което подс. Ю.И.Х. с ЕГН ********** е бил задържан, считано от 19.02.2019г.

ВРЪЩА  на подс. Ю.И.Х. с ЕГН ********** веществените доказателства по делото 5 бр. монети с номинал по 1 лв., 1 бр. монета с номинал 2 лева и 1 бр. монета с номинал 50 стотинки,  оставени на съхранение в „ОББ“ ЕАД клон Шумен.

На основание чл.53 ал.1 б.”а” от НК  ОТНЕМА в полза на държавата част от острие на нож, което след влизане на присъдата в сила да бъде унищожено.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подс. Ю.И.Х. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета по сметка на ОДМВР – Шумен направените разноски за изготвяне на експертиза в размер на 68.00 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес.  

 

                                                                     Районен  съдия:

 

                                                            Съдебни заседатели: 1.  

                                                                                                    2.