РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

139/8.3.2019г.

 

Шуменският районен съд, втори състав, на осми март през две хиляди и деветнадесета година, в закрито заседание в следния състав:          

                  Председател: Диана Георгиева     

като разгледа докладваното от съдията-докладчик НЧХД № 425 по описа за 2019г., като взе предвид материалите по делото и с оглед разпоредбата на чл.247а, ал.3 от НПК от установи следното:

Делото е образувано въз основа на постъпила тъжба от инж. Д.С.Д. и инж. В.М.М., като управители на „Енергоснабдяване“ ООД, ЕИК 127531389, гр. Шумен, ул. Съединение № 51 срещу ЧСИ № 931 Р.С.Р., адрес на кантората: гр. Шумен, ул. Съединение № 111, ет.1, без в нея да е  повдигнато конкретно обвинение с идвидуализиращи признаци на престъпление – липсва дата, място и най-вече начин на осъществяване на евентуално деяние, наказуемо по НК.

С разпореждане от 20.02.2019г., получено от двамата тъжители на 25.02.2019г. е указано на същите, че следва в 7-дневен срок от получаване на цитираното разпореждане да уточнят какво е повдигнатото с тъжбата обвинение.

На 07.03.2019г. в деловодството на Районен съд – гр. Шумен е депозиран  писмен отговор на разпореждането от 20.02.2019г., в който отново не се повдига конкретно обвинение с идвидуализиращи признаци на престъпление – липсва дата, място и най-вече начин на осъществяване на евентуално деяние, наказуемо по НК.

Съдът, след като съобрази материалите по делото, закона, становището на частните тъжители и практиката на ВКС, счита, че са налице предпоставките за прекратяване на настоящото производство, предвид следните аргументи:

На първо място, доколкото с тъжбата се поставя началото на настоящия процес, същата е необходимо да съдържа данни за обстоятелствата на престъплението, съобразно разпоредбата на чл.81, ал.1 от НПК, а съгласно ал.3 на нормата на чл.81 от НПК тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.

Следователно нередовностите в тъжбата, в частност: нередовността, изразяваща се в непълнота относно обстоятелствата на престъплението – времето, мястото и начина на  извършването не са били отстранени. Изобщо не е конкретизиран и не може да бъде установен шестмесечния срок, визиран в разпоредбата на чл.81, ал.3 от НПК, считано от датата на извършване на деянието, касаещ процесуалната допустимост на тъжбата.

Водим от горното и на основание чл.250, ал.1 и ал.4 от НПК, във вр. чл.24, ал.4, т.2 от НПК, във вр чл.81 от НПК, съдът

 

Р А З П О Р Е Д И:

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НЧХД № 425/2019г. по описа на Районен съд  Шумен.  

Разпореждането за прекратяване подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр.Шумен в 15-дневен срок от съобщаването му на частните тъжители.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: