О П Р Е Д Е Л И:      73/29.3.2019г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 812/2019 г. по описа на ШРС, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият М.П.С. е виновен за това, че през месец март 2017 г. в гр. Шумен и в кв. Дивдядово на същия град, в условията на продължавано престъпление, при лични срещи и чрез контакт в социалната мрежа „Фейсбук“, склонявал лице от женски пол, ненавършило 14 годишна възраст – Д.И.И., родена на *** г., да извърши следното: да участва в действителни полови сношения с лице от мъжки пол, като ѝ предлагал да осъществява с него орален и/или вагинален полов акт; да наблюдава похотливо показване на човешки полови органи, като ѝ изпратил снимки на половия си орган и да участва в похотливо показване на човешки полови органи, като я мотивирал да снима своите полови орани и да му изпрати снимките – престъпление по чл. 155б, ал. 1 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено виновно, при пряк умисъл.

За горепосоченото деяние на обвиняемия М.П.С. на основание чл. 155б, ал. 1 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК, във вр. чл. 54, ал. 1 от НК се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 /три/  месеца.

На основание чл. 66, ал. 1 от НК изпълнението на така определеното наказание се отлага за срок от 3 /три/ години.

ВРЪЩА на Р.П.С. приобщените към материалите по делото веществени доказателства, а именно: 1 бр. преносим компютър, марка „Toshiba“, модел name Satellit с 660 – 1 XT part. PSC1SE – 012002B3, със сериен номер 7В315054К, с бял на цвят горен капак и  1 бр. токозахранващо устройство марка„Toshiba“, които са на съхранение в РУ – Шумен.

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК приложените по делото веществени доказателства, а именно: дискове със записи, следва да останат към делото.

С деянието не са причинени щети.

ОСЪЖДА обвиняемия М.П.С. да заплати в полза на държавата, сумата от 422.28 /четиристотин двадесет и два лева и двадесет и осем стотинки/ лева, представляваща направени деловодни разноски по досъдебно производство № 1494/2017 г. по описа на РУ –  Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОДМВР – гр. Шумен, както и 5 лв. /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист по сметка на РАЙОНЕН СЪД – ГР. ШУМЕН.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 812/2019 г. по описа на ШРС и Досъдебно производство № 1494/2017 г. по описа на РУ – гр. Шумен.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                       Съдът разяснява на обвиняемия последиците от одобреното споразумение.

На основание чл. 382, ал. 10 от НПК да се съобщи на пострадалото лице, че по делото е одобрено споразумение, като му се укаже, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди.