Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

517/19.3.2019г. ,            гр. Шумен

 

Кр. Кръстев - съдия-докладчик по ЧНХД №705 по описа на ШРС за 2019г., в закрито заседение, след като се запознах с материалите по делото,

 

                                                У С Т А Н О В И Х :

 

            На 14.03.2019г. в Районен съд – гр. Шумен е депозирана частна тъжба от Б.В.Д. ***, чрез адв. С. И. от ШАК с която повдига частно обвинение срещу А.Р.Х. *** за извършени от него престъпления по чл. 146 ал.1 от НК и чл. 131 ал.1 т.1 във вр. с чл. 130 от НК.

Частният тъжител в жалбата си посочва, че на 22.09.2018г. по време на футболен мач между ФК „Ендже“ и ФК „Върбица“ игран в с. Царев брод, същият е взел участие в срещата в качеството си на асистент съдия /страничен съдия/. По време на двубоя в самия му край, същият е бил нападнат ритан и блъскан от Х.. Също така срещу него били отправяни и обидни думи от страна на Х.. От изложеното в тъжбата е видно, че има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер наказуемо по чл. 131 ал.1 т.1 от НК, което от своя страна е престъпление от общ характер за което разследване е предвидено досъдебно производство.

               При така установеното съдът намира, че делото не е подсъдно на ШРС, а следва да бъде изпратено на ШРП по компетентност, за да се даде възможност на прокуратурата да се произнесе относно евентуалното наличие на престъпление от общ характер. В практиката си ВКС изрично посочва, че първото задължение на съдията –докладчик е да провери подсъдно ли е делото на съда и в случай, че констатира, че делото не му е подсъдно, следва да намери приложение разпоредбата на чл.42 от НПК (Определение №118/98г. на ІІ н.о.).

Предвид изложеното съдът намира, че съдебното производство следва да бъде прекратено, а делото да бъде изпратено на ШРП за произнасяне по компетентност.

Водим от горното и на основание чл.247а, ал.3 от НПК, съдът  

РАЗПОРЕДИ:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ЧНХД № 705/2019г. по описа на Шуменския районен съд.

ИЗПРАЩА делото на Районна прокуратура – гр. Шумен по компетентност.

Разпореждането да се изпрати на тъжителя и на ШРП.

Разпореждането не подлежи на обжалване и протест.  

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: