Мотиви към Решение по НАХД № 194/2019г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Е.Р.Г. – обвиняем по БП № 68/2019г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2 от НК, предвиждащ наказание до една година “лишаване от свобода” или “глоба”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, с деянието не са били причинени имуществени вреди и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а НК.     

В съдебно заседание, обвиняемият редовно призован се явява лично и с упълномощен защитник. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда да освободи обвиняемия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание в минималния предвиден размер. Обвиняемият Г. и неговия защитник изразяват съгласие с предложението на представителя на ШРП и молят за минималния размер глоба.

От приложените по делото писмени доказателства /БП № 68/2019г. по описа на РУ гр. Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: На 16.01.2019г. обвиняемият Е.Р.Г. закупил лек автомобил „Дачия Лоджи“ с рама № UU1JSDB0548869513. Лекият автомобил го закупил в качеството на управител на „Перла 2009“ ЕООД гр. Шумен. Закупеният лек автомобил не бил регистриран по надлежния ред в ОД МВР Шумен и нямал поставени регистрационни табели. Въпреки, че не бил регистриран в Р. България, лекия автомобил, обвиняемият Г. се качил да го управлява, с цел да отиде до КАТ Шумен за регистрацията му. На същият ден – 16.01.2019г., около 18,45 часа свидетелят Б.Т. – служител на РУ Шумен забелязал обвиняемия Г., който управлявал лек автомобил „Дачия Лоджи“ без регистрационни табели. Свидетелят Тончев видял автомобила по ул. Университетска, в близост до Гробищен парк, който се движел към гр. Шумен, като в близост до КАТ Шумен, спрял в дясно от пътното платно. Свидетелят подал сигнал на ОДЧ за констатираното от него, престъпление и отишъл до спрелия лек автомобил. Поискал документите на водача на автомобила без табели и на самия автомобил. След направена справка в информационните масиви на МВР се установило, че лек автомобил „Дачия Лоджи“ с рама № UU1JSDB0548869513 не е регистрирано в Р. България. На место пристигнал и младши автоконтрольор – свид. И.П., който съставил АУАН сер.Д, бл.№ 466782/16.01.2019г. срещу обв. Е.Г. за това, че управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. На место бил извършен и оглед на автомобила, след което било образувано БП № 68/2019г. по описа на Ру Шумен. 

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемия и неговия защитник не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият Е.Г., управлявайки лек автомобил „Дачия Лоджи“ с № на рама UU1JSDB05488695135, който не е регистриран по надлежния ред в Република България е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 от НК във връзка с чл.345, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият Е.Р.Г. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или “глоба”;

-                      деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-           с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият Е.Р.Г., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, женен, със средно образование, работещ, т.е. налице са много добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете самопризнанието на обвиняемият, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, съдействието му за разкриване на обективната истина, както и обстоятелството, че е управлявал автомобила именно с цел неговата регистрация, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемият, така и на останалите членове на обществото.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си. 

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: