Мотиви към Решение по АНД № 655/2019г.

 

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на М.Л.Д. – обвиняем по ДП № 130/2019г. по описа на РУ Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.1 от НК, предвиждащ наказание до една година “лишаване от свобода” или “глоба”, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, с деянието не са били причинени имуществени вреди и не са нилице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а НК.      

В съдебно заседание, обвиняемият редовно призован се явява лично и с упълномощен защитник. ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда да освободи обвиняемия от наказателна отговорност и му наложи административно наказание в минималния предвиден размер, а приложените по делото регистрационни табели да му бъдат върнати, тъй като са друг негов автомобил. Защитникът на обвиняемия изразява съгласие с предложението на ШРП и моли съда да наложи минималния предвиден размер на глобата, предвид обстоятелството, че въпреки че обвиняемия работи, той се грижи и за безработните си родители. Обвиняемият моли за минимална глоба.

От приложените по делото писмени доказателства /ДП № 130/2019 г. по описа на РУ  Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият М.Л.Д. *** и не притежавал свидетелство за управление на МПС. За констатирани нарушения на ЗДв.П, с АУАН Д/436927 от 14.04.2018г. били иззети регистрационните табели с номер Н90 43ВР за лек автомобил „БМВ 318 И“, собственост на обв. Д.. В последствие със Заповед за прилагане на принудителни административни мерки № 18-0869-000498/29.05.2018г., връчена на 21.09.2018г. била прекратена регистрацията на посочения лек автомобил. Още през месец април 2018г. обвиняемият Д. поставил на лекия си автомобил „БМВ 318 И“ регистрационните табели с номер Н03 51ВВ, които били издадени за друг негов автомобил – „Фолксваген Голф“, който бил повреден. На 02.02.2019г. в оперативната дежурна постъпил сигнал за паркиран неправилно лек автомобил пред гараж в гр. Шумен ,ул. Пролет № 5. На место пристигнал екип на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР Шумен, в чийто състав били свидетелите Р.Н.Н. и С.Б.С.. Двамата свидетели констатирали паркирания лек автомобил „БМВ 318 И“ с монтирани регистрационни табели Н03 51ВВ. Свидетелите Н. и С. направили справка в АИС ПП чрез РС ОД и след справка с ОДЧ установили, че монтираните табели Н03 51ВВ били издадени за лек автомобил „Фолксваген Голф“, собственост на обв. М.Д..  

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият М.Л.Д., служейки си с контролни знаци, поставени на лек автомобил “БМВ 318 И” с номер на рама WBAAL310K0JJ31066 – 2 броя регистрационни табели, издадени за друго МПС – “Фолксваген Голф” с номер на рама WVWZZZ1HZVW090903 е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият М.Д. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или “глоба”;

-                      деецът не са осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК - към датата на извършване на деянието е била изминала повече от една година от заплащането на глобата по АНД № 1744/2016г. по описа на ШРС и съгласно Постановление № 7/1985г. на Пленума на ВС е налице възможност за прилагане на чл.78а от НК;

-           с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият М.Д., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, неженен, със средно образование, работещ, т.е. налице са много добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете пълното самопризнание на обвиняемия и съдействието му за разкриване на обективната истина, мотивите и причините за извършване на процесното деяние, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

По отношение на приложените по делото, като веществени даказателства – два броя регистрационни табели с № Н03 51ВВ, съдът постанови да бъдат върнати на собственика им – М.Л.Д., предвид факта, че същите са за друг негов автомобил.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: