Р Е Ш Е Н И Е 

                                                           229/1.4.2019г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На първи април две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев                                              

Секретар: Ф. А.

Прокурор: М. Николаева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 674 по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА  Й.С.М. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***,  с постоянен адрес ***, с основно образование, пенсионер, женен, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 05.03.2019г. в гр. Шумен, по улица „Генерал Скобелев“ в посока път SHU 1180, управлявал МПС – товарен автомобил „Форд Транзит“, с рег. № Н 87 99 ВК, в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС, наложена със ЗППАМ с бл. № 19-0307-000026/12.02.2019г. по чл. 171 т.1 б. „д“ от ЗДвП, на Началника на РУ-гр. Нови пазар при ОД на МВР-Шумен - престъпление по чл. 343В ал. 3 от НК  и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда / лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:  

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 674 по описа  за  2019г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 12.03.2019г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против Й.С.М. *** за престъпление по чл.343В ал.3 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован се явява в съдебно заседание, признава вината си и пледира за налагане на минимално наказание. За него се явява и служебно назначен защитник, който също така пледира за налагане на минимално наказание

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на  административно наказание в минималния размер предвиден в закона.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Обвиняемият М. притежавал свидетелство за управление на МПС, но поради неплащане на дължими глоби, със Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-0307-000026 от 12.02.2019г. по чл. 171 т.1 б.“д“ от ЗДвП, на началника на РУ-Нови пазар при ОД МВР – Шумен, бил с наложена санкция „временно отнемане на СУМПС до заплащане на дължимите глоби. Заповедта била връчена лично на обвиняемия на 05.03.2019г., в сектор „ПП“ при ОДМВР-гр. Шумен, който не я е обжалвал. Обвиняемия фактически предал СУМПС на органите на реда. След връчване на заповедта, обаче, макар и вече с наложена принудителна административна мярка с отнемане на свидетелството за управление на МПС, същият продължил да управлява автомобил.

На 05.03.2019г. около 10.30 часа в гр. Шумен, по ул. „Ген. Скобелев“ в посока път SHU 1180 Й.М. управлявал МПС – товарен автомобил „Форд Транзит“ с рег. № Н 87 99 ВК, собственост на Р.Й. С.. Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – гр. Шумен – свидетелите П.С.П. и Е.С.Б., спрели обвиняемия за проверка, тъй като установили нарушения на ЗДвП. Полицейските служители констатирали, че обвиняемият управлява МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на СУМПС. Те съставили на водача акт за установяване на административно нарушение № 115519/05.03.2019г.

            Анализът на така установената фактическа обстановка дава основание за квалифициране на деятелността на обвиняемия Й.С.М. като съставомерна по чл. 343В ал.3 от НК – с деянието си, като управлявал МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, обвиняемия осъществил от обективна страна състав на престъпление.

От субективна страна деянието е реализирано умишлено.

Видно от справката за съдимост на Й.С.М., към момента на извършване на деянието – 05.03..03.2019г., същият макар и осъждан е реабилитиран, така че, следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, видно от материалите по делото, същият е с добри характеристични данни, пенсионер е и съжалява за стореното. Поради това съдът счита че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона, а именно – 1 000лв.

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

 

                                                                    Районен  съдия: