Р Е Ш Е Н И Е

 

       4/7.1.2019г. ,                        гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на деветнадесети декември през две хиляди и осемнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1337 по описа на ШРС за 2018 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

Делото е образувано по повод предявени обективно съединени искови претенции, с правно основание чл.45 от ЗЗД и чл.86 от ЗЗД.

В исковата си молба до съда, ищцовата страна излага, че на ** г., около 15.30 часа, в гр. Шумен, детето Г.Г. играело със свои приятели в градинка, намираща се на ул.”П. Х.” ***, до блок ***. Г. се уморил и седнал на земята. В този момент към него се насочил непознат за него мъж- ответникът А.Н.А., ЕГН **********, с адрес: ***, който, без да му каже нищо, се нахвърлил върху него, хващайки го за ръката, търкайки запалена цигара по нея, след което му нанесъл и множество удари с крака по краката и в областта на ребрата Докато го удрял, ответникът го наричал „животно и парцал” и му отправял поредица от заплахи, че ще го осакати, ако дойде още веднъж в градинката, след което си тръгнал. Било образувано досъдебно производство № ***/ ***г. по описа на РУ – Ш., по което, освен представеното СМУ № ***/***г,. изд. от „МБАЛ – Шумен“ АД, отделение „Съдебна медицина”, била назначена и съдебно - медицинска експертиза, съгласно която, на детето Г. били причинени следните травматични увреждания: кръвонасядане по задната страна на лявата мишница; две кръвонасядания по предната страна на лявата подбедрица; едно плитко кожно охлузване на гърба вляво - под долния ъгъл на лопатката; едно плитко кожно охлузване на гърба по задната мишнична линия вляво; едно ивицовидно, косо разположено кожно охлузване в лявата гръдно - поясна област на 5см под долния ъгъл на лопатката; плитко охлузване със забелване на епидермиса по задната страна на дясната мишница; плитко кожно охлузване по предната страна на лявата гривнена става над палеца - увреждания, причинили на пострадалото лице/ ищеца болка и страдания.ДП № ***/ ***г. по описа на РУ - Шумен завършило със заключително мнение за предаване на съд на лицето А.. Било образувано АНД № ***/***г. по описа на ШРС, по което е постановено решение № ***/******г., в съдебно заседание по АНД проведено  на ******г., А. е признат за виновен за извършеното от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, предл. 2 и т. 12, предл. 1, във вр. с чл. 130,ал. 2 от НК .

За извършеното от А. деяние при пряк умисъл като форма на вина и съгласно възможността на чл. 78 А от НК, последният е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание „глоба” в размер на 1100 лв. Поради тази законова възможност за водене на наказателно производство срещу А., ищецът е бил лишен от правото си в рамките на наказателния процес да предяви граждански иск за претърпените от него имуществени и неимуществени вреди.

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника, А.Н.А., с ЕГН ********** ***, да заплати на Г.И.Г., с ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своите родители И.Г.Д., с ЕГН ********** и П.И.Д., с ЕГН **********, сумата от 3 000 - /три хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди, изразяващи се в болки, страдания, дискомфорт и психически терзания, настъпили в резултат на извършено от А. на к. г. престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4, предл. 2 и т. 12, предл. 1, във вр. с чл. 130,ал. 2 от НК, за което последният е признат за виновен с решение № ***/******г. по АНД № ***/***г. по описа на ШРС, както и сумата от 35лв. - /тридесет и пет/ лева - обезщетение за претърпяна от ищеца имуществена вреда, представляваща разход за медицински преглед в “МБАЛ - ШУМЕН” АД гр.Шумен, ведно със законната лихва върху всяка от двете суми, считано от датата на увреждането - к. г. до окончателното изплащане на сумите. Претендират се и съдебните разноски в производството.

С определение от 02.07.2018г., на ответника е назначен особен представител адв. Н.В. при ШАК. В срока по чл. 131, ал.1 от ГПК, от  особения представител на ответника е постъпил отговор на исковата молба.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Видно от материалите по приложеното АНД № ***/***г. на ШРС, ведно с досъдебното производство към него, е постановено решение №***/******г .на състав на ШРС, с което ответникът е признат за виновен в това, че на к. г. в гр.Шумен, по хулигански подбуди, причинил лека телесна повреда на малолетно лице-Г.И.Г. ***, изразяваща се в болка и страдание без разстройство на здравето- престъпление по чл.131, ал.1, т.4, предл.2 и т.12, предл.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК е освободен от наказателна отговорност и му е наложено административно наказание глоба в размер на 1100 лв.

От материалите по АНД и приложеното ДП по него се установява, че  ответникът-обвиняем по АНД № ***/***г. по описа на ШРС, живеел с фактическата си съпруга и сина си Д. А.Н. ***.***г. група деца играели в градинка, намираща се в близост до жилищна сграда *** на посочената улица. Сред тях бил и Г.И.Г. - ищец в настоящото производство, дванадесетгодишен към този момент. На площадката се намирал и синът на ответника. Докато играели, ищецът и Д. влезли в пререкание, при което Г. нарекъл последния „бебе“. Д. се оплакал в дома си, че е бил притесняван от по-големите деца на площадката, при което обвиняемият останал с впечатление, че на сина му са нанасяни удари. Около 15,30 часа същият отишъл при децата и попитал сина си, който стоял на терасата на жилището им, кое от тях го е набило, при което Д. посочил ищеца Г.. Ответникът се нахвърлил на пострадалия, който седял на земята, като започнал да му нанася множество удари с крак по краката и в областта на ребрата. Едновременно с нанасянето на ударите, А. отправил заплахи към Г.Г., че ще го осакати, ако дойде още веднъж в градинката, след което се отдалечил. Пострадалият се разплакал и се прибрал в дома си, където съобщил за инцидента на майка си- П.Д..*** за случая, след което било образувано и настоящото досъдебно производство. Била изготвена съдебно-медицинска експертиза, в която било отразено, че пострадалият е получил едно кръвонасядане по задната страна на лявата мишница; две кръвонасядания по предната страна на лявата подбедрица; едно плитко кожно охлузване на гърба вляво- под долния ъгъл на лопатката; едно плитко кожно охлузване на гърба по задната мишнична линия вляво; едно ивицовидно, косо разположено кожно охлузване в лявата гръдно-поясна област, на 5см. под долния ъгъл на лопатката; плитко охлузване със забелване на епидермиса по задната страна на дясната мишница; плитко кожно охлузване по предната страна на лявата гривнена става над палеца - увреждания, причинили на Г. болка и страдание.

От заключението на назначената по настоящото  дело съдебно - медицинска експертиза се установява, че Г.И.Г., ЕГН **********, е получил следните травматични увреждания- кръвонасядания - два броя, на ограничена площ и плитки кожни охлузвания – пет броя, със следното анатомично разположение: Едно кръвонасядане по задната страна на лявата мишница- средна трета; две кръвонасядания по предната страна на лявата подбедрица -долна трета; Едно плитко кожно охлузване на гърба вляво- под долния ъгъл на лопатката; едно плитко кожно охлузване на гърба по задната мишнична линия вляво; Едно ивицовидно , косо разположено кожно охлузване в лявата гръдно- поясна област – на 5 см. под долния ъгъл на лопатката; плитко охлузване със забелване на епидермиса по задната страна на дясната мишница; плитко кожно охлузване по предната страна на лявата гривнена става над палеца.Освен горните травматични охлузвания, е била регистрирана също и палпаторна болезненост по външната страна на лявата подбедрица без видими увреждания. Не са били регистрирани кожни увреждания причинени от локално действие на висока температура /изгаряния/. Установените травматични увреждания са причинени от действието на твърди тъпи предмети по механизма на удар, натиск и триене /за охлузванията/. Тези увреждания са причинили на ищеца болка и страдание.

От заключението на назначената по настоящото дело  съдебно - психиатрична експертиза се установява, че извършеното спрямо детето деяние е довело до остра стресова реакция, продължила в рамките на първите часове, дни след случая и представяща се с високостепенна тревожност, инсомия, самоизолация, изживявания на мъка и унижение. В последващия период са се появили признаците на разстройство в адаптацията, със смесени нарушения на емоциите и поведението, а именно – чести екмнезии на психотравмата, избягващо поведение, временно социално оттегляне, ситуативно оживяващи се страхови изживявания, себенеувереност, подтиснато настроение, епизодични идеи за малоценност. Интензивността на симптомите е намаляла за около година, но част от тях персистират и сега.

 Предвид така визираната фактическа обстановка, съдът достигна до следните изводи:

За уважаване на иск с правно основание чл.45 от ЗЗД, следва да бъде доказано наличието на елементите, включени във фактическия състав на сочената норма, а именно– деяние, противоправност на деянието, вреда, причинна връзка между деянието и вредата и вина. Съгласно чл.300 от ГПК, влязлото в сила решение на наказателния съд, е задължителна за гражданския съд, относно това дали е извършено деянието, неговата противоправност и виновността на дееца. Воденото срещу ответника АНД № ***/***г. по описа на ШРС е приключило с влязло в законна сила решение. Доказани са по безспорен начин предпоставките за ангажиране на отговорност за непозволено увреждане.

Досежно претенцията за неимуществени вреди: От заключението на съдебно-медицинската експертиза, съдебно-психиатричната експертиза и от показанията на разпитаните свидетели се установи наличието на вреди, изразяващи се в претърпян от ищеца стрес, както и причинната им връзка с деянието, извършено от ответника. Съдът съобрази и наличието на интензивност, упорство и агресия в действията, извършени от ответника, както и условията и обстановката, при които е осъществено деянието на публично място и пред други присъстващи деца. С оглед материалите по делото и съобразно разпоредбата на чл.52 от ЗЗД, съдът намира, че претенцията на ищеца за обезвреда на неимуществени вреди е основателна и доказана в пълния си предявен размер от 3000лв. Ето защо, претенцията за неимуществени вреди с правно основание чл.45 от ЗЗД, следва да бъде уважена, ведно със законната лихва, считано от датата на деянието. 

В горния смисъл, съдът намира за доказана по безспорен начин и претенцията за сумата от 35 лв. /тридесет и пет лева/ - обезщетение за претърпяна от ищеца имуществена вреда, представляваща разход за медицински преглед в “МБАЛ - ШУМЕН” АД гр.Шумен.

На осн. чл.71, ал.1 от ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС държавна такса в размер на 121,40лв.,както и 749,41лв. за възнаграждение на вещите лица и възнаграждението на особения представител или общо  сума в размер от 870,81лв.

На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца направените от него разноски по делото в размер на 500лв. за адвокатско възнаграждение .

Водим от горното, съдът

                                              Р   Е   Ш   И   :

 

ОСЪЖДА А.Н.А., с ЕГН **********,***, да заплати на Г.И.Г., с ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своите родители И.Г.Д., с ЕГН ********** и П.И.Д., с ЕГН **********,***,

сумата от 3 000,00лв./три хиляди/ лева, представляващи обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди, както и законната лихва върху главницата от к. г. до окончателното й заплащане и

сумата от 35,00лв.- /тридесет и пет/ лева- представляваща обезщетение за претърпяна от него имуществени вреди -разход за медицински преглед в “МБАЛ - ШУМЕН” АД гр.Шумен, както и законната лихва върху тази сума от к. г., вреди вследствие от престъпление по чл.131, ал.1, т.4, предл.2 и т.12, предл.1, вр. с чл.130, ал.2 от НК, извършено от ответника на к. г., представляващо причинена по хулигански подбуди на малолетно лице-Г.И.Г. ***, лека телесна повреда, изразяваща се в болка и страдание, без разстройство на здравето, за което е налице влязъл в законна сила съдебен акт, постановен по АНД № ***/***г. на ШРС.

ОСЪЖДА А.Н.А., с ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт държавна такса, по сметка на ШРС в размер на  121,40лв. и сумата 749,41лв./седемстотин четиридесет и девет лева и четиридесет и една ст./, представляваща възнаграждение за вещи лица и особен представител .

ОСЪЖДА А.Н.А., с ЕГН **********, да заплати да заплати на Г.И.Г., с ЕГН **********, действащ със знанието и съгласието на своите родители И.Г.Д.,  ЕГН ********** и П.И.Д.,  ЕГН **********,***, направените деловодни разноски, в размер на 500лв./петстотин/ лева.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в 2-седмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :