Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

146/14.2.2019г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на седемнадесети януари ,  през две хиляди и  деветнадесета    година , в състав :

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №1994  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Производството е образувано въз основа на депозирана искова молба от Н.В.А., ЕГН: **********,***  срещу Н.Ю.А., ЕГН **********,***  , с правно основание чл.49 от СК . Впоследствие страните са представили споразумение по чл.51 от СК и молба за промяна на основанието на иска , като същият да се счита заведен по реда на чл.50 от СК .

С Протоколно определение от 17.01.2019г. , съдът е допуснал исковото производство по чл.49 от СК да премине в охранително по реда на чл.50 от СК . Страните твърдят , че желаят да прекратят брака си , като съгласието им за това е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание  страните се явяват лично и заявяват , че поддържат молбата за развод и споразумението по чл.51 от СК

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № ***. на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 15.12.2015г.       От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** . на Община Шумен ,  Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. , издадено от Община Шумен и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №**. , издадено от Община Шумен , е видно , че децата им К. Н.Ю. , ЕГН **********, Е. Н.Ю. ,  ЕГН ********** и С. Н.Ю.  с ЕГН **********са малолетни .

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите, упражняването на родителските права,  местоживеенето на децата , режима на лични контакти, издръжката на непълнолетните деца. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на децата родени от брака   ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 432  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

ПРЕКРАТЯВА  сключения на 15.12.2015 г. ,  с Акт  № *** на Община Шумен на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Н.В.А., ЕГН  **********,***   и Н.Ю.А., ЕГН **********,*** ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .  

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Н.В.А., ЕГН  **********  и Н.Ю.А., ЕГН **********,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на децата К. Н.Ю. , ЕГН **********, Е. Н.Ю. ,  ЕГН ********** и С. Н.Ю.  с ЕГН **********, се предоставя на майката Н.В.А., ЕГН **********  , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея   по настоящ адрес .

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата Н.Ю.А., ЕГН ********** и децата  К. Н.Ю. , ЕГН **********, Е. Н.Ю. ,  ЕГН ********** и С. Н.Ю.  ,  ЕГН **********, както следва :  всяка първа и трета събота и неделя от 09.00 часа до 18.00 часа без препиване, всеки втори ден от религиозните мюсюлмански празниците от 09.00 до 17.00 часа, както и 20 дни през лятото, когато майката не е в годишен отпуск.

·        ЗАДЪЛЖАВА  бащата  Н.Ю.А., ЕГН **********   да заплаща на всяко от малолетните си деца К. Н.Ю. , ЕГН **********, Е. Н.Ю. ,  ЕГН ********** и С. Н.Ю.  с ЕГН ********** , чрез тяхната майка и законен представител Н.В.А., ЕГН ********** , месечна издръжка в размер на  по 200 (двеста ) лева за всяко дете ,   считано от датата на завеждане на исковата молба – 05.07.2018г.  с падеж 5-то число на месеца за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка забавена вноска, до настъпването на законни причини за изменението й или прекратяване й, като плащането се извършва по банков път.

·        След прекратяване на брака съпругата Н.В.А., ЕГН **********  ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  М.

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ , находящо се в гр. Шумен на ул***, придобито по време на брака се предоставя за ползване на жената  Н.В.А. с ЕГН ********** , до навършване на пълнолетие на децата. Н.В.А. ще ползва безвъзмездно частта от семейното жилище собственост на Н.Ю.А. с ЕГН **********, като същия ще го напусне в 30 дневен срок от датата на влизане в сила на решението.  

ОСЪЖДА Н.Ю.А., ЕГН **********     да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС сумата 447  ( четиристотин четиридесет и седем  ) лева , от които 15 лева  – остатъка от дължимата държавна такса за водене на делото  и 432  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата  .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

СЪДИЯ: