Р Е Ш Е Н И Е

 

                  1142/27.11.2019г.                                гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав,

на двадесет и шести  ноември, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                                        Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1038  по описа на ШРС за 2019год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:            

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК, с искане да бъде прекратен гражданския брак между С.К.С., ЕГН ********** и  Г.Н.С., ЕГН **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен, с произнасяне по вината.

В исковата си молба ищцата сочи, че страните са съпрузи, по силата на сключения между тях граждански брак на ***г. в гр. Шумен, за който е съставен Акт за брак  № ***/***г. От брака  си имат родени две деца, към момента пълнолетни. Първоначално живели  при родителите на съпругата, след това при родителите на съпруга, а през 1988г. си закупили жилище в гр. Шумен, на ул.“П. Б.„ ***. Проблемите им започнали от самото начало на брака, поради властния характер на ответника. Постепенно поведението му се  превърнало в психически и физически тормоз към съпругата и децата. През 1997г. ответникът напуснал семейното жилище. От тогава не поддържат връзка вече повече от 20 г. Моли бракът между страните да бъде прекратен по вина на ответника, след прекратяването на брака ищцата да запази брачното си име и да й бъде предоставено ползването на семейното жилище. Прилага писмени доказателства. В срока и по реда на чл. 131 от ГПК, ответникът  депозира писмен отговор на исковата молба. В отговора се заявява, че  искът е допустим. Заявява, че вина за разстройството на брака има ищцата, а претенцията за предоставяне на семейното жилище е неоснователна.

В съдебно заседание, проведено на 26.11.2019г. е депозирано споразумение по чл. 51 от СК между страните ,за прекратяване на брака по взаимно съгласие. С определение от 26.11.2019г. съдът е трансформирал производството от исково в охранително.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от ***г., когато сключват граждански брак, за което бил съставен Акт за брак № ***/***г. на Община Шумен. От брака си имат вече пълнолетни деца.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, поради което следва да бъде утвърдено.

На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена окончателна държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00лв., които са дължими от Г.Н.С., предвид изявлението направено в съдебно заседание. 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между С.К.С., ЕГН ********** и  Г.Н.С., ЕГН **********, сключен с Акт за граждански брак № *** от ***г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.К.С., ЕГН ********** и  Г.Н.С., ЕГН ********** споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

Семейното жилище, находящо се в. гр. Шумен, ул. „Д. П. Б. “ ***, се предоставя за ползване на С.К.С., ЕГН **********.

ОБЯВЯВА, че за в бъдеще молителите не си дължат взаимно издръжка.

    След прекратяване на брака, молителката С.К.С., ЕГН ********** си запазва фамилното име С..

Страните декларират, че държавните такси по делото се поемат по равно от двете страни, а направените до този момент разноски за адвокат остават така, както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.(четиридесет) лева.

ОСЪЖДА Г.Н.С., ЕГН **********, с настоящ адрес: ***1, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 40,00лв.(четиридесет) лева, на основание чл. 6, т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК.  

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: