Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

527/31.5.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и седми май 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1159/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Г.И.К., ЕГН : **********,*** и Д. С. К., ЕГН : **********,***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 36 на 12.02.2016г.. По време на брака си нямали родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителя, при завеждане на делото, като останалите следва да се внесат също от него, съобразно постигнатото споразумение, а именно 25 лева.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 12.02.2016г., с акт № 36 на Община Шумен, между Г.И.К., ЕГН : **********,*** и Д. С. К., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г.И.К., ЕГН : **********,*** и Д. С. К., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :  

1. Относно ИМУЩЕСТВЕНИТЕ ОТНОШЕНИЯ между молителите:

         1. С настоящето споразумение, двамата молители заявяваме, че не притежаваме недвижими имоти /земеделски земи, празни дворни места, парцели и др./, които недвижимости да са предмет на имуществена общност /СИО/, а всички движими вещи, които сме придобили по време на брака, сме поделили извънсъдебно, и за в бъдеще няма да имаме претенции един спрямо друг.

2. При сключване и респективно подписване на настоящето споразумение, двамата молители заявяваме, че не притежаваме внесени парични влогове или да притежаваме компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа, които да са придобити по време на брака ни и да са предмет на семейна имуществена общност.

3. Двамата молители заявяваме, че нямаме взаимни претенции за получаване в дял от личното имущество на другия, съобразно разпоредбите на чл. 28 от СК.

4. Относно движимите вещи – обзавеждане, ел. техника за общо употребление в домакинството, които сме придобили по време на брака, сме поделили извънсъдебно и заявяваме, че за в бъдеще няма да имаме взаимни претенции помежду ни.

5. Двамата молители заявяваме, че нямаме задължения към банки, кредитори и други трети физически и юридически лица.  

2. Относно ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ:

Двамата молители заявяваме, че семейното жилище – квартира, в което сме живеели до фактическата ни раздяла, находящо се в друга държава – ***, което жилище и двамата молители заявяваме, че сме го напуснали и нямаме претенции за ползването му.  

3. Относно договорена ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ МОЛИТЕЛИТЕ по см. на чл. 51, ал. 1 от СК:

Молителите се споразумяхме, че нямаме претенции за издръжка помежду ни и за в бъдеще, след прекратяване на брака, няма да си дължим един на друг договорена издръжка.  

4. Относно ФАМИЛНОТО ИМЕ НА СЪПРУГАТА след развода по смисъла на чл. 53, вр. с чл. 51, ал. 1 от СК, вр. с чл. 326 от ГПК:

След развода двамата молители се споразумяхме молителката/жената да възстанови предбрачното си фамилно име – Б..  

5. Относно направените по делото РАЗНОСКИ:

С настоящето споразумение молителите се договорихме за следното: Направените по делото съдебни, деловодни, държавни такси и разноски, включително и договореното адвокатско възнаграждение, се поемат изцяло от съпруга/молителя – Д. С. К., ЕГН **********.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Д. С. К., ЕГН : **********,***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: