Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

526/31.5.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и седми май 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1180/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от Е.Д.Й., ЕГН : **********,*** и А.Д.Й., ЕГН : **********,***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 363 на 17.07.1966г.. По време на брака си нямали родени непълнолетни деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение, а именно 25 лева.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 17.07.1966г., с акт № 363 на Община Шумен, между Е.Д.Й., ЕГН : **********,*** и А.Д.Й., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Е.Д.Й., ЕГН : **********,*** и А.Д.Й., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :  

1.     РОДИТЕЛСКИ ПРАВА, ЛИЧНИ КОНТАКТИ И ИЗДРЪЖКА – От брака си нямаме родени ненавършили пълнолетие деца.

2.     ФАМИЛНО ИМЕ – След прекратяването на брака съпругата ще носи брачното си фамилно име Й..

3.     ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИ – Не претендираме издръжка помежду си.

4.     СЕМЕЙНО ЖИЛИЩЕ – През време на брака живеехме в жилище собственост на сина ни Веселин Андреев Д., а именно III-ти жилищен етаж от триетажна жилищна сграда, представляващ САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор 83510.660.408.1.3, с адрес на сградата: гр. Шумен, п.к. 9700, ул. Димчо Дебелянов № 15, което занапред ще се ползва от Е.Д.Й..

5.     ИМУЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ – Придобитите по време на брака ни движими вещи, след прекратяване на същия, остават в обикновена съсобственост. Недвижими имоти, които да са придобити по време на брака не притежаваме в момента. Заявяваме, че нямаме общи влогове и нямаме участие в търговски дружества.

6.     Разноските по бракоразводното дело се поемат от страните така както са направени.  

7.     С настоящото споразумение страните уреждат всички свои лични и имуществени отношения и декларират, че няма да имат никакви претенции един към друг за в бъдеще.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА А.Д.Й., ЕГН : **********,***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: