Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

836/12.9.2019г., гр.Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети септември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К.Колешански

Секретар: Н.Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1251/2019г.по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл.50 от СК.

Делото е образувано по искова молба на Р.Е.М., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу С.В.М., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл.49 СК.

След насрочването му е постъпила молба от съпрузите, в която заявяват желание за прекратяване на брака им по взаимно съгласие и представят споразумение по чл.51 от СК.В открито заседание съпрузите, искат решение, по силата на което да се прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл.51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 09.06.2015г., с акт № 183 от същата дата, на Община Шумен.От същия имали родено едно дете – непълнолетно.Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда.Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода.Така представеното споразумение, не противоречи на закона и интересите на непълнолетното дете, и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв.от молителя и молителката следва да внесе 25 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 108 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК и чл.330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 09.06.2015г., с акт № 183 от същата дата на Община Шумен, между Р.Е.М., ЕГН : **********, с адрес *** и С.В.М., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.Е.М., ЕГН : **********, с адрес *** и С.В.М., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

1.                    Упражняването на родителските права по отношение на детето М.Р.Е., ЕГН : **********, се предоставя на майката - С.В.М., ЕГН : **********, като местоживеенето на детето ще бъде на адреса на майката.

2.                    Бащата Р.Е.М., ЕГН : **********, ще заплаща месечна издръжка за малолетната М.Р.Е., ЕГН : **********, в размер на 150 /сто и петдесет/ лева, считано от 01.06.2019 г., чрез пощенски запис или дружество за парични преводи, до настъпване на обстоятелства, изменяващи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска с падеж до 20-то число на текущия месец.

3.                    Бащата Р.Е.М., ЕГН : **********, ще има режим на лични контакти с детето М.Р.Е., ЕГН : **********, всяка първа, трета и пета седмица от месеца в петък от 18 часа – в неделя до 18 часа с приспиване, всяка втора и четвърта седмица от месеца в сряда и четвъртък от 17 часа до 20 часа, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.На всяка нечетна година, детето ще прекарва Коледните празници с бащата, считано от 17 часа на 23 декември до 18 часа на 27 декември, а на всяка четна година – Новогодишните празници, считано от 17 часа на 29 декември до 18 часа на 2 януари.

4.                    Семейното жилище /собственост на трети лица/, находящо се в ***, ще се ползва от Р.Е.М., ЕГН : **********.

5.                    След прекратяване на брака, С.В.М., ЕГН : **********, ще възстанови предбрачното си фамилното име М..

6.                    Страните няма да си дължат взаимно издръжка, както и С.В.М., няма претенции за издръжка за детето за минало време.

7.               Разноските по делото /адвокатски хонорари/ остават за сметка на този, който ги е направил, присъдената от съда с решението държавна такса за разглеждане на делото се поема поравно от страните, а присъдената от съда с решението държавна такса относно присъдената издръжка се поема от мъжа – Р.Е.М..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв.(петдесет лева), и ОСЪЖДА С.В.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 108 лв.(сто и осем лева), и ОСЪЖДА Р.Е.М., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС, 108 (сто и осем) лева държавна такса.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: