Р Е Ш Е Н И Е  

 

1151/28.11.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

          Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание, на двадесети ноември две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

                                                          Районен съдия: Л. Григорова  

          при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното от съдията гр. дело №1256 по описа за 2019 г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

          Предявен е иск, с правно основание чл.127, ал.2 от СК.

          ………

          Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето Е.Т.А., ЕГН **********, на майката – С.Е.М., ЕГН **********, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея на следния адрес: ***.

          ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата Т.А.Р., ЕГН **********,***, с детето Е.Т.А., ЕГН **********, както следва: до навършване 3 годишна възраст на детето- всяка събота и неделя от 10.00 ч. до 12.00 ч. в присъствието на майката; след 3 годишна възраст до 6 години- всяка събота и неделя от 10.00 ч. до 17.00 ч., в присъствието на майката; след навършване на 6 г. - всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 10.00 ч. в съботния ден до 17.00 ч. на следващия, както и 15 дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

          ОСЪЖДА Т.А.Р., ЕГН **********,***, да заплаща на детето си Е.Т.А., ЕГН **********, действаща чрез своята майка и законен представител С.Е.М., ЕГН **********, с адрес: ***, месечна издръжка в размер на 190.00 лв. /сто и деветдесет лева/, считано от 03.05.2019 г. до настъпване на обстоятелства за изменение или прекратяване правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на месеца, за който се отнася, както и издръжка за минало време, считано за периода от 03.05.2018 г. до 03.05.2019 г., в размер на 180.00 лева /сто и осемдесет лева/, месечно, или обща сума в размер на 2 160.00 лева /две хиляди сто и шестдесет лева/.

ОТХВЪРЛЯ иска за издръжка за бъдеще време в останалата му част, до пълния предявен размер.

ОСЪЖДА Т.А.Р., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, държавна такса върху определеният размер на издръжката за бъдеще време, в размер на 273, 60 лева /двеста седемдесет и три лева и шестдесет стотинки/, както и държавна такса в размер на 86, 40 лева /осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки/- за издръжката за минало време.

ОСЪЖДА Т.А.Р., ЕГН **********,***, да заплати на С.Е.М., ЕГН **********,***, сумата от 830.00 лева /осемстотин и тридесет лева/, представляваща извършените по делото разноски съразмерно уважената част от претенциите.

          Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: