Р Е Ш Е Н И Е

 

586/11.6.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четвърти юни                                                   две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П. Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 1413  по описа на ШРС за 2019 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от С.С.Б. с ЕГН ********** и М.К.Б. с ЕГН ********** ***, със съдебен адрес ***, чрез адв. С. Т.от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителите се явяват лично, заедно с адв. Т.от ШАК, като молят съда да утвърди споразумението и да прекрати гражданския брак, сключен  между страните.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите С. и М. Б. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 07.12.2013г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № *** От брака си имали родени две деца – Г. С.Б., роден на ***г. и Н. С.Б., роден на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. Заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, семейното жилище и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса, която следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителят е заплатил такса в размер на 25 лева. Така молителката дължи държавна такса за решаване на делото в размер на 15 лв., а молителят следва да заплати държавна такса върху присъдените размери на издръжката по отношение на децата общо в размер на 201.60 лв.,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между С.С.Б. с ЕГН ********** и М.К.Б. с ЕГН **********,   сключен с Акт за граждански брак № ***г., съставен от длъжностно лице по гражданското състояние при Община – гр.Шумен  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца Г. С.Б. с ЕГН ********** и Н. С.Б. с ЕГН ********** се предоставят на майката М.К.Б. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адреса на майката, находящ се в гр.***;

II. Бащата С.С.Б. с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата, както следва: всяка първа събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 18 ч. в неделя, с преспиване; всяка трета събота и неделя от месеца от 10 часа в събота до 18 ч. в събота и от 10 ч. в неделя до 18ч. в неделя, без преспиване; всяка нечетна година през Коледните празници от 10.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 27 декември, с преспиване; всяка четна година през Новогодишните празници от 10.00 часа на 30 декември до 18.00 часа на 01 януари, с преспиване; на всяка четна година – неделята от празничните дни на Великден от 10.00 часа до 18.00 часа, а на всяка нечетна година – понеделник от празничните дни на Великден от 10.00 часа до 18.00 часа;  20 дни през лятото – от 10.00 часа на 20 юли до 18.00 часа на 29 юли и от 10.00 часа на 20 август до 18.00 часа на 29 август; на рождения ден на всяко от децата – за 4 часа; на рождения ден на бащата – 19 май за 4 часа, както и при изявено желание от децата за контакт с баща си;

III. Бащата С.С.Б. с ЕГН ********** ще заплаща на децата Г. С.Б. с ЕГН ********** и Н. С.Б. с ЕГН ********** месечни издръжки от по 140 лв. (сто и четиридесет лева) за всяко от децата, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, до настъпване на законни причини водещи до изменяване или прекратяване на правото на издръжка,  дължими до 15-то число на текущия месец, като ще се привеждат по банков път чрез банкова сметка *** ***, находяща се в „Банка ДСК“ЕАД, с титуляр М.К.Б. с ЕГН **********.

IV. Семейното жилище, находящо се в гр.*** ще се ползва от майката и децата до 01.06.2020г., като след тази дата ще се ползва от мъжа.

V. Движимите вещи, придобити по време на брака са поделени извънсъдебно, като страните нямат претенции по отношение на тях един към друг. Личните парични влогове на страните остават за тях, като всеки ще се разпорежда свободно и без ограничения с банковите сметки, на които е титуляр.

VI. Молителите декларират, че след прекратяване на брака не си дължат издръжка един на друг.

VII. След прекратяване на брака съпругата М.К.Б. запазва брачното си фамилно име -  Б.;

VIII. Страните декларират, че разноските в производството се поемат от тях така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв.(четиридесет) лева.

ОСЪЖДА М.К.Б. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 15 лв.(петнадесет лева), представляваща държавна такса за решаване на делото, както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист. 

ОСЪЖДА С.С.Б. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от  201.60 лв. (двеста и един лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката на децата, както и сумата от 5 лв. (пет) лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: