Р Е Ш Е Н И Е

 

553/5.6.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание, на двадесет и девети май, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 1532/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, предявена от В.Д.П. и П.Я.П. за прекратяване на сключения между тях граждански брак, по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат родени две навършили пълнолетие деца, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен.

Като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, съблюдава и защитава интересите на децата, съдът намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на искова молба за развод се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото от молителката е внесена сумата 25 лв., при което молителят следва да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата. На основание чл. 7 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата п ГПК молителката следва да плати държавна такса по споразумението за имуществените отношения между съпрузите в размер на 2% върху стойността на получения в дял недвижим имот в общ размер на 304.69 лева.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между В.Д.П., с ЕГН ********** *** и П.Я.П., с ЕГН ********** ***, сключен на 22.08.1982 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № ***, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Семейно жилище, находящо се в гр. Шумен, община Шумен, област Ш., ***, е напуснато от молителя и за в бъдеще ще се ползва от молителката.

Поставя в дял и изключителна собственост на съпругата В.Д.П., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** придобития по време на брака в режим на СИО следния недвижим имот, находящ се в гр. Ш., общ. Ш., обл. Ш., ***, представляващ: Апартамент № 41 - /четиридесет и едно/, намиращ се във вход „Б“ на 6 /шести/ етаж, състоящ се от стая, кухня и сервизни помещения със застроена площ от 40.71 кв.м. /четиридесет квадратни метра и седемдесет и един квадратни дециметра/, ведно с избено помещение № 42 /четиридесет и две/ с полезна площ от 3.20 кв.м. /три квадратни метра и двадесет квадратни дециметра/, ведно с 0.742 - /нула цяло седемстотин четиридесет и две хилядни/ идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху местото, който имот съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, представлява: Самостоятелен обект в сграда с идентификатор 83510.668.152.7.41 - /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и осем точка сто петдесет и две точка седем точка четиридесет и едно/ с площ от 40.71 кв.м. /четиридесет квадратни метра и седемдесет и един квадратни дециметра/, попадащ в сграда № 7 - /седем/, разположена в поземлен имот с идентификатор 83510.668.152 - /осемдесет и три хиляди петстотин и десет точка шестстотин шестдесет и осем точка сто петдесет и две/ по плана на гр. Шумен с административен адрес област Шумен, община Шумен, гр. Ш., ***- /двадесет и шест/, с предназначение на обекта - жилище, апартамент, брой нива на обекта - 1 - /едно/, при съседи самостоятелни обекти: на същия етаж: № 83510.668.152.7.40 № 83510.668.152.7.42; под обекта - № 83510.668.152.7.38 и над обекта - № 83510.668.152.7.44, като имотът е описан съгласно нотариален акт за покупко - продажба на недвижим имот № *** г. на Нотариус - К. М. с per. № 222 на НК с район на действие PC - Шумен, вписан с вх. peг. *** г. на СВ - гр. Шумен.

Данъчната оценка на имота е 15 234.70 лв. (петнадесет хиляди двеста тридесет и четири лева и седемдесет стотинки).

П.Я.П., с ЕГН ********** заявява, че няма имуществени претенции за уравнение на дела по отношение на описания недвижим имот.

В.Д.П., с ЕГН **********, не дължи уравнение на дела на П.Я.П., с ЕГН **********, т. к. съпрузите са сключили с “Банка ДСК” АД - ФЦ Шумен Договор за предоставяне на банков кредит в размер на 32 000 - /тридесет и две хиляди/ лева, като за обезпечаване на кредита върху жилището с учредена законна ипотека, изплащането на която В.Д.П. с ЕГН ********** се задължава да поеме изцяло.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг, движимите вещи придобити в режим на СИО остават в обикновена съсобственост, няма да имат след прекратяването на брака, никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Постановява след прекратяването на брака жената ще запази брачното си фамилно име “П.”.

Осъжда В.Д.П., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 304.69 (триста и четири лева и шестдесет и девет стотинки) лева държавна такса представляваща дължима по споразумението за имуществените отношения, на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Осъжда П.Я.П., с ЕГН **********,***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25.00 (двадесет и пет) лева държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и и 5.00 /пет/ лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: