Р Е Ш Е Н И Е

 

765/31.7.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шуменски, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и четвърти юли, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 1656/2019г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба от Р.Н.Р. ***, действаща като майка и законен представител на малолетното дете М. М. Г., против М.Г. ***, в която са предявени в условията на обективно кумулативно съединение, искове, с правно основание чл. 127, ал. 2 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК, за постановяване на решение, с което да бъде разрешен съществуващ между страните спор, в качеството им на родители на малолетното дете по въпросите относно: упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения на ответника с детето и плащане на месечна издръжка за бъдеще време.

Ищцата основава исковата си претенция на следните фактически твърдения: С ответника били във фактическо съжителство, като от него имат едно малолетно дете М.. С Решение по гр.д. № 1483/2016 г. по описа на РС Шумен съдът е утвърдил споразумение с което упражняването на родителските права и местоживеенето на детето били предоставени на бащата, като на майката бил определен режим на лични отношения и плащане на месечна издръжка. След постановяване на решението настъпила промяна в отношенията им относно детето. Бащата създал ново семейство в Русия, където имал друго дете и често му се налагало да пътува. Това наложило майката да полага грижи за детето. Моли да бъде постановено решение с което да й бъдат предоставено упражняването на родителските права върху малолетното дете, като местоживеенето му бъде при нея. На бащата да бъде определен режим на лични контакти както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 16 ч. в неделя с преспиване, по един ден на всеки празник Великден от 10ч. до 16ч., по един ден през Коледните и Новогодишни празници от 10 ч. до 16 ч. и тридесет дни през лятната ваканция на детето когато майката не е в платен годишен отпуск, като детето бъде вземано и връщано от жилището, което обитава със своята майка. Бащата да бъде осъден да плаща месечна издръжка в размер на 150.00 (сто и петдесет) лева, по посочена банкова сметка, ***.06.2019 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване. Претендира разноски.

В срока за отговор по реда на чл. 131 ГПК, страните депозират споразумение с което са уредили спорните въпроси относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на детето. С Определение № 1997/04.07.2019 г. производството е трансформирано от исково, с правно основание чл. 127, ал. 2 СК, в охранително, с правно основание чл. 127, ал. 1 СК.

В съдебно заседание молителите редовно призовани, явяват се лично, като молителката и с процесуален представител. Поддържат депозираното споразумение и молят съдът да го одобри.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От представените по делото Удостоверение за раждане на М. М. Г., издадено въз основа на акт за раждане № 1452/03.09.2013г. от Община Шумен /л. 7/, се установява, че двамата молители са родители на детето. С Решение № 589/15.08.2016 г. по гр.д. № 1483/2016 г. по описа на РС Шумен /л. 6/ упражняването на родителските права и местоживеенето на детето били предоставени на бащата, като на майката бил определен режим на лични отношения и плащане на месечна издръжка.

Съдът, като взе предвид, че в съдебното заседание родителите поддържат, че са уредили въпросите относно родителските права, режима на лични контакти, местоживеенето и издръжката на детето, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, като съобрази, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена, а постигнатото споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

Предвид характера на производството и с оглед постигнатото между страните споразумение молителката следва да бъде осъдена да плати държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на детето е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 108 лв. (сто и осем лева) лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът

 

Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатото между Р.Н.Р., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, и М.Г.Г., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, споразумение по чл. 127, ал. 1 СК с което изменя постановеното с Решение № 589/15.08.2016 г. по гр.д. № 1483/2016 г., по описа на РС Шумен, в следният смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права върху малолетното дете М. М.Г., с ЕГН **********, роден на *** г. на майката Р.Н.Р., с ЕГН **********, като определя местоживеенето му при нея на адрес: гр. Шумен, ул. ***

Определя режим на лични контакти на бащата М.Г.Г., ЕГН **********,с малолетното дете М. М. Г., с ЕГН *********, както следва: Всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10 ч. в събота до 16 ч. в неделя с преспиване. По един ден на всеки празник Великден от 10 ч. до 16 ч., По един ден през Коледните и Новогодишни празници от 10 ч. до 16 ч., Тридесет дни през лятната ваканция на детето когато майката не е в платен годишен отпуск, като детето бъде вземано и връщано от жилището, което обитава със своята майка.

Осъжда М.Г.Г., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плаща в полза на малолетното дете М. М.Г., с ЕГН **********, роден на ***г.  чрез неговата майка и законен представител Р.Н.Р., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 150.00 (сто и петдесет) лева, по банкова сметка № IBAN *** „Райфайзенбанк България“ ЕАД, считано от 04.06.2019г., с падеж 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване.

Разноските по делото и адвокатски хонорар включително държавните такси по издръжката се поемат от молителката.

Осъжда Р.Н.Р., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 108.00 (сто и осем) лева, представляваща държавна такса по иска за издръжка, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: