Р Е Ш Е Н И Е

 

651/3.7.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на втори юли, през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание, в следния състав:  

                                                                                        Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1698 по описа на ШРС за 2019 год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:            

Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

Производството е образувано по искова молба с правно основание чл. 50 от СК, предявена от Р.И.Л.,ЕГН **********, адрес: *** и И.Х.Л., ЕГН **********, адрес: ***, с правно основание чл. 50 СК - за развод по взаимно съгласие.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си нямат деца и са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК,  представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение, приложено по гр. д.№ 1698/2019г. по описа на ШРС.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи на основание сключения граждански брак на ***г., за което е съставен Акт за граждански брак №***, от длъжностното лице по гражданско състояние при ОбщИ. Шумен.

Съдът, след като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, счита, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака. Като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на добрите нрави , намира, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи- да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., като съдът съобрази изявлението на молителите относно поемане на разноските, а именно същите да бъдат поети от молителя .

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Р.И.Л.,ЕГН **********, адрес: *** и И. Х.Л., ЕГН **********, адрес: ***, за което е съставен Акт за граждански брак № ***/ ***г. при Община Шумен, по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

След прекратяване на брака, молителката си запазва фамилното име Л..

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40,00лв. /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Р.И.Л., ЕГН **********, адрес: ***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС - Шумен, държавна такса в размер на 40,00лв./четиридесет/ лева, на основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите, заедно със съобщението за постановяването му.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: