Р Е Ш Е Н И Е

 

962/22.10.2019г. ,       Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 17 (седемнадесети) октомври                                                Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 1756 по описа за 2019 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:           

            Производство по чл. 237 от ГПК.

В исковата си молба непълнолетният Н.Л.Л., действащ със съгласието на своята майка и законен представител В.Н.К. твърди, че ответникът Л.М.Л. е негов баща. По силата на решение по гр. д. № 3156/2013 г. по описа на ШРС, последният бил осъден да му заплаща издръжка в размер на 110 лв. месечно. Твърди, че за изминалия период от шест години, значително са нарастнали както финансовите възможности на ответника, така и нуждите на детето, което понастоящем било ученик в гимназиален клас. Освен това, ищецът активно тренирал баскетбол, което било свързано с допълнителни разходи. Моли съда да постанови решение, по силата на което да измени размера на дължимата от ответника издръжка, като го увеличи от 110,00 лв. на 200,00 лв. месечно.

            Ответникът не взема становище по предявения иск. Назначеният на основание чл. 47, ал. 6 от ГПК процесуален представител на същия – адв. Г.С. признава иска, като признанието е одобрено от съда по реда на чл. 29, ал. 5 от ГПК.

Съгласно разпоредбата на чл. 237, ал. 1 от ГПК, когато ответникът признае иска, съдът прекратява съдебното дирене и се произнася с решение съобразно признанието.

            В първото по делото заседание на 17.10.2019 г., съдът с определение е допуснал постановяване на решение при признание на иска срещу ответника поради наличие, респ. липса на следните предпоставки по чл. 237, ал. 1 и ал. 3 от ГПК:

            – по чл. 237, ал. 1 от ГПК: ответникът, чрез процесуалния си представител признава иска. С определение от 25.06.2019 г., постановено в производство по чл. 131, ал. 1 от ГПК, на ответника е указана възможността да признае иска, както и последиците от посоченото процесуално действие. В съдебно заседание на 17.10.2019 г. пълномощникът на ищеца прави искане за постановяване на решение при признание на иска.

             по чл. 237, ал. 3 от ГПК: признатите права не противоречат на закона и добрите нрави; признатите права са от категорията, с които ответникът може да се разпорежда.

            Предвид гореизложеното, ОСНОВАВАЙКИ СЕ ИЗЦЯЛО НА ИЗВЪРШЕНОТО ПРИЗНАНИЕ на исковата претенция от страна на ответната страна, съдът приема, че предявения от Н.Л.Л., действащ със съгласието на своята майка и законен представител В.Н.К. срещу Л.М.Л., иск с правно основание чл. 150 от СК се явява основателен и следва да бъде уважен изцяло, като размера на дължимата от ответника издръжка на ненавършилото пълнолетие дете, бъде изменен от 110,00 лв. на 200,00 лева, като увеличения размер на издръжката се дължи от датата на депозиране на исковата молба – 14.06.2019 г., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка.  

На основание чл. 1 от ТДТ по ГПК вр. чл. 69, ал. 1, т. 7 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати държавна такса върху размера на увеличението на издръжката в размер на 129,60 лева.

На осн. чл. 78, ал. 6 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден заплати в полза на държавата, по сметка на ШРС направените разноски по делото, представляващи платено, на основание чл. 83, ал. 3 от ГПК възнаграждение на назначения му особен представител в размер на 150,00 лева.

На основание чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата, вр. чл. 7, ал. 1, т. 6 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, като съобрази, че ищецът е представляван от пълномощник безплатно, съдът приема, че при направеното искане, следва да бъдат определени разноски – възнаграждение за пълномощника на ищеца, в размер на 300,00 лв. Ответникът следва да бъде осъден да заплати това възнаграждение на пълномощника на ищеца – адв. Снежана Тошева от ШАК.

  На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, следва да бъде постановено предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка.

Водим от горното и на основание чл. 237, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

На основание чл. 150 от Семейния кодекс, ИЗМЕНЯ размера на определената с решение № 10/14.01.2014 г., постановено по гр. д. № 3156/2013 г. по описа на Районен съд – Шумен издръжка, дължима от Л.М.Л. с ЕГН **********, с постоянен и настоящ адрес ***, в полза на непълнолетното дете Н.Л.Л. с ЕГН **********, действащ със съгласието на своя родител и законен представител В.Н.К. с ЕГН **********, и двамата с постоянен адрес ***, КАТО Я УВЕЛИЧАВА от 110,00 лева на 200,00 (двеста) лева месечно, считано от 14.06.2019 г.,с падеж – до пето число на месеца, за който се дължи, платима по банкова сметка ***, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка.

            На основание чл. 1 от ТДТ по ГПК вр. чл. 69, ал. 1, т. 7 от ГПК, ОСЪЖДА Л.М.Л. да заплати в полза на държавата, по сметка на ШРС държавна такса върху увеличения размер на присъдената издръжка в размер на 129,60 лева.

            На основание чл. 78, ал. 6 от ГПК, ОСЪЖДА Л.М.Л. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, направените разноски по делото в размер на 150,00 (сто и петдесет) лева, представляващи платено от бюджета на съда възнаграждение на назначения му особен представител.

На основание чл. 38, ал. 2 от Закона за адвокатурата, вр. чл. 7, ал. 1, т. 6 от Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения ОПРЕДЕЛЯ разноски в настоящото производство – възнаграждение за пълномощника на ищеца, в размер на 300,00 лв. (триста лева).

            На основание чл. 38, ал. 2 от ЗА, ОСЪЖДА Л.М.Л. с ЕГН ********** да заплати на адв. С.К.Т. от ШАК възнаграждение за процесуално представителство по гр.д.  № 1756/2019 г. по описа на ШРС в размер на 300,00 (триста) лева.

            На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъдената издръжка.

  Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен в двуседмичен срок, считано от 22.10.2019 година, на основание чл. 315, ал. 2 от ГПК.

 

                                                                               Районен съдия: