Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1198/11.12.2019г. ,гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети декември 2019 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 1866/2019г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на С.В.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу В.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 от СК.

В открито заседание съпрузите представят молба, в която заявяват желание за прекратяване на брака им по взаимно съгласие. Искат решение, по силата на което да се прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на 13.06.1992г., с акт № 267 от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родени две деца – пълнолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение, не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на първоначалните молби.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 13.06.1992г., с акт № 267 от същата дата на Община Шумен, между С.В.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и В.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.В.Д., ЕГН : **********, с адрес *** и В.С.Д., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:  

1.    След прекратяване на брака съпрузите заявяват, че не си дължат издръжка един на друг.  

2.    След прекратяване на брака В.С.Д. възстановява фамилното си име преди сключване на брака – П..  

3.    Семейното жилище, находящо се в  ***, е собственост на молителя и същото ще се ползва от него.  

4.    Разноските по настоящото дело остават за страните така, както са ги направили.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: