Р Е Ш Е Н И Е

 

761/30.7.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и втори юли през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав: 

Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №1898 по описа на ШРС за 2019 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.         

Депозирана е молба от С.Ф.Х., ЕГН**********,***, настоящ адрес:*** и Й.К.Х., с ЕГН**********,***, съдебен адрес и за двамата молители: гр.Шумен, ул.“***“ №111, чрез адв.Ю.Р. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях, относно местоживеенето на децата, родителските права и личните контакти.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителят С.Ф.Х. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител - адв.Ю.Р. от ШАК, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

            Молителката Й.К.Х. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител - адв.Ю.Р. от ШАК, като също поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите  С.Ф.Х. и Й.К.Х. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 24.08.2007 год. в гр.Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак №0305/24.08.2007 год. От брака си имали родени две деца – Д. С.Х., с ЕГН**********, роден на *** год. и К. С.Х., с ЕГН**********,  роден на *** год, които към настоящия момент са малолетни. Двамата живеели в семейно жилище, намиращо се в гр.Шумен, ул.“***“ №15. Последното за в бъдеще ще се ползва от молителката и и детето Д., като молителят и детето Крис са го напуснали. В молбата си заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Двамата нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка, като сочат, че по време на брака си не са придобивали парични влогове, МПС и недвижими имоти, а придобитите по време на брака движими вещи са поделени извънсъдебно. При сключване на брака молителката е променила фамилното си име, като заявява, че за в бъдеще желае да запази брачното си фамилно име Х.. Разноските по делото ще бъдат поети от молителя С.Ф.Х..

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за раждане от *** год., Удостоверение за сключен граждански брак, Договор за правна защита и съдействие, ведно с адвокатско пълномощно,  Пълномощно, Документ за заплатена държавна такса.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на С.Ф.Х. и Й.К.Х. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на представени по делото доказателства досежно доходите на съпрузите, като взе предвид тяхната възраст и факта, че двамата са в трудоспособна възраст и са в състояние да реализират доходи, поне в размер на минималната работна заплата, установена за страната, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителят е заплатил държавна такса в размер на 25 лева, поради което същата следва да бъде приспадната от общо дължимата такава. В този смисъл молителят следва да бъде осъден да заплати разликата до пълния определен от съда размер. При  разпределение на разноските съдът съобрази постигнатото между страните споразумение в този смисъл, а именно разноските по делото да бъдат поети от молителя.  

Молителят С.Ф.Х. дължи и държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето Д. в размер 100.80 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

В същото време молителката Й.К.Х. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето К. в размер 100.80 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между С.Ф.Х., ЕГН**********,***, настоящ адрес:*** и Й.К.Х., с ЕГН**********,***, съдебен адрес и за двамата молители: гр.Шумен, ул.“***“ №111, чрез адв.Ю.Р. от ШАК, сключен с Акт за граждански брак №0305/24.08.2007 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.Ф.Х. и Й.К.Х. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на роденото от брака дете – Д. С.Х., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката - Й.К.Х., с ЕГН**********, на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху роденото от брака дете -  Д. С.Х., с ЕГН********** се предоставят на майката Й.К.Х., с ЕГН**********, като бащата С.Ф.Х., ЕГН********** ще има право на лични контакти с детето Д. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с приспиване и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, като детето следва да бъде вземано и връщано от и на адреса на майката гр.Шумен, ул.“***“ №18.  

IIІ. Бащата С.Ф.Х., ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на детето Д. С.Х., с ЕГН**********  чрез неговата майка и законен представител Й.К.Х., с ЕГН********** в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 05-то число на текущия месец, считано от датата на предявяване на иска до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Местоживеенето на роденото от брака дете – К. С.Х., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при бащата С.Ф.Х., ЕГН**********, на адрес: ***.

V. Родителските права върху роденото от брака дете -  К. С.Х., с ЕГН********** се предоставят на бащата С.Ф.Х., ЕГН**********, като майката Й.К.Х., с ЕГН**********, ще има право на лични контакти с детето К. всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с приспиване и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, като детето следва да бъде вземано и връщано от и на адреса на бащата: гр.Хасково, ул.“**“ №15, вх.1, ет.1, ап.1. 

VІ. Майката Й.К.Х., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на детето К. С.Х., с ЕГН********** чрез неговия баща и законен представител С.Ф.Х., ЕГН********** в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 05-то число на текущия месец, считано от датата на предявяване на иска до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

VII. Семейното жилище, находящо се на адрес: гр.Шумен, ул.“***“ №18 се предоставя за ползване на молителката Й.К.Х., с ЕГН********** и детето Д. С.Х., с ЕГН********** , като съдът констатира, че молителят С.Ф.Х., ЕГН********** и детето К. С.Х., с ЕГН********** са го напуснали.

VIII. След прекратяване на брака молителката Й.К.Х., с ЕГН********** запазва брачното си фамилно име Х..

ІХ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

Х.Молителите декларират, че по време на брака не са придобивали недвижими вещи, моторни превозни средства и парични влогове и нямат претенции един спрямо друг, а придобитите от тях движими вещи са били поделени извънсъдебно.

ХI. Направените по делото разноски се поемат от молителя.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА С.Ф.Х., ЕГН********** да заплати в полза на държавата по сметка на ШРС сумата от 115.80 лева /сто и петнадесет лева и осемдесет стотинки/, представляваща дължима държавна такса върху определения размер на издръжката по отношение на детето Д. и разлика до окончателния размер на държавната такса, както и  5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА Й.К.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата по сметка на ШРС сумата от 100.80 лева /сто лева и осемдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето К., както и  5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: