Р Е Ш Е Н И Е

 

908/9.10.2019г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание, на двадесет и пети септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 1989/2019 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, за прекратяване на сключения между М.Х.Т. и М.Х.Т. граждански брак по взаимно съгласие. Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си имат две деца – С. М. Х. – пълнолетен и Е. М. Х. – непълнолетна, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно, родителските права върху непълнолетното дете, местоживеенето, режима на лични контакти и издръжката, ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В открито съдебно заседание молителят лично, а молителката чрез процесуалния си представител адв. А. от АК Шумен, упълномощена с пълномощно рег. 5021 от 08.07.2019 г., с нотариално заверен подпис от помощник - нотариус Д. С. при нотариус Х. Т. с рег. 716 - Районен съд гр. Шумен, поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени потделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи, на основание сключен граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № ***., от длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство село Ясенково, Община Венец, област Шумен. Предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, като прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на исковата молба молителката е внесла такса 25 лв., на основание чл. 6, т. 1 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв. Предвид, че при завеждане на делото молителката е внесла сумата 25 лв., следва молителят да плати сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата. Също така следва молителят да плати и държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 2 % върху тригодишните платежи, в общ размер на 100.80 лв., на основание чл. 7 от същата Тарифа.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между М.Х.Т., с ЕГН ********** и постоянен адрес: ***, действаща чрез процесуален представител адв. А. ***, упълномощена с пълномощно рег. № 5021/08.07.2019г., по описа на нотариус рег. № 716 на Нотариалната камара с район на действие ШРС и М.Х.Т., с ЕГН ********** ***, сключен на *** г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство село Ясенково, Община Венец, област Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № *** г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Предоставя упражняването на родителските права по отношение на детето Е. М. Х., с ЕГН **********, родена на *** г., на майката М.Х.Т., с ЕГН ********** ***, като определя местоживеенето на детето на постоянния адрес на майката.

Определя режим на лични контакти на бащата М.Х.Т., ЕГН ********** с детето Е. М. Х., ЕГН **********, както следва: всяка първа, трета и нега събота и неделя от месеца (когато съответният месец има и пета събота) от 10,00 ч. на съботния ден до 18,00 часа на неделния ден, с преспиване; когато детето е на училище - за половината от дните на коледните празници: за половината от дните на новогодишните празници; както и всяка година - за един календарен месец през лятната ваканция, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, като при същия режим родителите се редуват и при други ваканции и празници, когато това е възможно. Бащата има право да контактува с детето но телефон, скайп и интернет - сайтове ежедневно, в удобно от занимания и почивка за детето време, но не по-късно от 20,30 ч.

Осъжда М.Х.Т., с ЕГН ********** ***2, да плаща в полза на детето Е. М. Х., с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител М.Х.Т., с ЕГН **********, сумата от 140.00 лв. (сто и четиридесет лева), платими до 5-то число на текущия календарен месец, за който се дължи издръжката, считано от датата на влизане в сила на решението, по банкова сметка: *** *** „Банка ДСК“ АД с титуляр М.Х.Т., ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул. „***, подробно описано в нотариален акт за продажба № *** г. на нотариус А. Ас.- peг. № 019 при Нотариална камара, район на действие – РС Шумен, придобито по време на брака, представляващ съпружеска имуществена общност, след прекратяване на брака се предоставя за ползване от М.Х.Т., ЕГН **********.

Постановява след прекратяването на брака жената да запази брачното си фамилно име „Т.“.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимото и недвижимо имущество придобито по време на брака остава в режим на СИО; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Осъжда М.Х.Т., с ЕГН ********** ***2, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25.00 лв. (двадесет и пет лева) държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и държавна такса по споразумението за издръжката на детето в размер на 100.80 лева (сто лева и осемдесет стотинки) на основание чл. 7 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, както и сумата 5.00 (пет) лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: