О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1734/7.6.2019г. , гр.Шумен

Районен съд – Шумен, XVI-ти състав,  в закрито заседание  в състав:  

Районен съдия: Мирослав Марков

като разгледа докладваното от съдията-докладчик,гражданско дело № 1089 по описа за 2019 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано по предявен иск с правно основание чл.108 от ЗС с цена на иска 1667,90 лева. В исковата молба е посочено, че се касае за недвижими имоти с местонахождение в землището на с.Черни връх, общ.Смядово, обл.Шумен.

            Съгласно нормата на чл. 109 от ГПК - Исковете за вещни права върху недвижим имот,  за делба на съсобствен недвижим имот, за граници и за защита на нарушено владение върху недвижим имот се предявяват по мястото, където се намира имотът.

Посочената подсъдност е абсолютна местна подсъдност и за нея съдът е длъжен да следи служебно. Предявеният иск е родово подсъден на районен съд, а по правилата за местната подсъдност, на Районен съд – Велики Преслав.

С оглед на посоченото по-горе, компетентен да разгледа настоящия спор се явява Районен съд – Велики Преслав, поради което производството пред Районен съд -  Шумен следва да се прекрати, а делото да се изпрати там по подсъдност.

          Ето защо и на основание чл. 118, ал. 2 от ГПК съдът

 

      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

        

ПРЕКРАТЯВА съдебното производството по гражданско дело № 1089 по описа за 2019 година по описа на Районен съд – Шумен.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на Районен съд – Велики Преслав.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред Окръжен съд- гр. Шумен в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца, на основание чл.121 от ГПК.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: