П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 23.10.2019 година

 

Районен съд, Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и трети октомври, две хиляди и деветнадесета година в състав:  

Председател: Димитър Димитров

при участието на секретаря Т. Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 1230/2019 година, по описа на ШРС, докладвано от съдията.  

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ ГПК, на именното повикване в 14.00 часа се явиха:  

Ищцата С.Х.А., редовно призована, явява се лично и с адв. П. ***, служебен защитник, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Ответника С.А.С., редовно призован, не се явява, представлява се от назначения му особен представител адв. Т. ***, редовно упълномощена и приета от съда от днес.

Заинтересованата страна Д „СП“ Велики Преслав, редовно призовани, не се явява и не се представлява.

Съдът констатира, че страните в производството със съобщението за насрочване на съдебното заседание са получили определение по чл. 140 ГПК с проекто-доклад, а ищецът е получил отговора на исковата молба.  

Адв. П. – Да се даде ход на делото.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.  

Предвид редовното призоваване на страните и личното явяване на ищецът, съдът не намира процесуални пречки по хода на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Докладва Социален доклад рег. № 18316/18.10.2019 г. от който се установява, че на 26.08.2019 г. майката се е преместила с децата в село Гроздьово, Община Долни чифлик, област Варна и децата са записани в учебни заведения в същото село.

Докладва молба от процесуалния представител на ищцата, в която заявява, че по данни на последната тя и трите й деца живеят понастоящем в село Гроздьово, Община Долни чифлик, област Варна в дома на бащата на детето й Умут. Поради тази причина и детето Мирослав е записано в 4-ти клас и посещава училище в село Гроздьово, а детето С. е записано и посещава детска градина в същото село. Прави искане да се укаже на Д „СП“ по настоящото местоживеене на децата да изготви социален доклад относно дължимата от родителите издръжка, полаганите грижи и условията на живот в жилището където живеят майката и децата, да бъде допуснат до разпит още един свидетел при режим на водене с който ще установява кой полага грижи за децата, възможностите на ищцата да се грижи за тях.  

Адв. Т. – Запозната съм.

Адв. П. – Считам, че няма пречка да изискаме социален доклад от Д „СП“ Долни Чифлик, където в момента живеят децата и делото да продължи.

Адв. Т. - По принцип делото не е подсъдно на РС Шумен, но с оглед това че производството е започнало, предоставям на съда.

Съдът, във връзка настъпилите нови обстоятелства след, като изслуша страните, намира следното:

Производството е образувано по молба от С.Х.А. против С.А.С. за определяне издръжка на децата Мирослав Севдалинов А. и С. Севдалинов А. родени от фактическо съпружеско съжителство между родителите. Правното основание на предявения иск е разпоредбата на чл. 127, ал. 2 СК, в предметният обхват, на която са и въпросите относно местоживеенето на детето, упражняване на родителските права и личните отношения с другия родител. Разпоредбата на чл. 127, ал. 2 СК определя една особена местна подсъдност на делото, тъй като съгласно същата спора се решава по настоящия адрес на детето. За тази особена местна подсъдност, доколкото разпоредбата има императивен характер, съдът следва да следи служебно и без да е необходимо възражение от ответника, тъй като се касае за защита интересите на деца и тази подсъдност е уредена изцяло в техен интерес, предвид, че е възможно тяхното изслушване, а не само формално решаване на спорните въпроси. Разпоредбата използва термина „настоящ адрес“, но според практиката на ВКС /Определение № 185/23.04.2013 г., по ЧГД № 2198/2013 г., II г. о./, под „настоящ адрес на дете“ следва да се има предвид мястото където фактически детето пребивава към момента на постановяване на съдебното решение, т. е. неговото местопребиваване. Отделно от това по въпроса за определяне на тази местна подсъдност, също според практиката на ВКС, местоживеене на детето следва да се определя с оглед на това, дали децата учат в учебни заведения, които са извън територията на съда. Тогава делото следва да се изпрати на този съд, където е учебното заведение. В настоящия случай децата живеят и учат в село Гроздьово, Община Долни чифлик, област Варна. Всичко това мотивира да се приеме, че настоящият съд не е местно компетентен да разгледа делото.

Ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

 

Прекратява производството по гр.д.№ 1230/2019г. по описа на РС Шумен и го изпраща по подсъдност на РС Варна.

Определението подлежи на обжалване в едноседмичен срок считано от днес с частна жалба пред Окръжен съд Шумен.  

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,10 часа.

 

СЕКРЕТАР:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: