Р Е Ш Е Н И Е 

                                                     555/7.10.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На тринадесети септември  две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

      Председател: Пл.Недялкова

Секретар: М. М.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1228 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №19 – 0869 - 001400/02.05.2019г. на Началника на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.3 пр.2 от ЗДвП на Я.К.Я., ЕГН********** *** са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 лева и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно и недоказано. Не оспорва констатираното нарушение по същество. Излага причините, поради което  е осъществил нарушението. Счита, че в конкретният случай се касае за маловажно нарушение. В съдебно заседание, редовно призован не се явява, явява се процесуален представител.

Процесуалният представител на  административно – наказващият орган оспорва жалбата като неоснователна.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 04.04.2019г. в 10.50 часа Й.Н.Й. и Н.А.Н. – служители в  сектор „ПП“ при ОДМВР - Шумен работели в екип. Забелязали движещ се по ул. „Марица в гр.Шумен л.а.“Пежо 106 с рег. № Н 6974 АТ, който бил без поставена предна регистрационна табела. Последвали автомобила и го спрели за проверка на ул. „Васил Друмев“. Автомобилът бил управляван от жалбоподателят Я.К.Я.. При проверката Я. не оспорил нарушението и обяснил, че табелата най-вероятно била открадната, за което бил подал съобщение на 02.04.2019г.  в РУ гр.Шумен. За констатираното  нарушение на чл.140 ал.1 пр.3 от ЗДвП му бил съставен АУАН серия АА115572 от 04.04.2019г., в който е отразено че няма възражения. Не се е възползвал от законното си право да депозира писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок.  Въз основа на съставения акт, административно-наказващият орган  издал обжалваното НП като  възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание  чл.175 ал.3 пр.2 от ЗДвП на Я.К.Я., ЕГН********** *** са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 лева  и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца, за нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – Й.Н.Й. и Н.А.Н., чиито показания подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение по следните правни съображения: Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна само на това основание.

Безспорно е установено от доказателствата по делото, а не се спори и между страните, че на процесната дата и място, жалбоподателят  е управлявал, лек автомобил  Пежо 106 с рег. № Н 6974 АТ, на който липсвала предната регистрационна табела. Показанията на свидетелите, съдът кредитира като обективни, безпристрастни и логически последователни, още повече, че същите са поели и наказателна отговорност по чл. 290 от НК и няма индиция за тяхната заинтересованост. Същите подкрепят изцяло събраните по делото писмени доказателства и не са противоречиви. В съставеният акт за установяване на административно нарушение са отразени действителни факти и обстоятелства, относно нарушение на чл.140 ал.1 от ЗДвП. Същото не се оспорва и от нарушителя . Съдът намира , че в процеса не се доказаха факти и обстоятелства, които да оборят доказателствената сила на съставения акт.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в хода на съдебното производство  безспорно се установи , че констатираното в АУАН нарушение е консумирано  виновно от лицето , посочено като нарушител. Съдът счита, че  е налице приложното поле  на визираните в обжалваното НП  законови разпоредби. Съдът намира, че  нарушението е извършено, както от обективна, така и от субективна страна. Наказващият орган се е съобразил с действителната фактическа обстановка. Извършеното от жалбоподателя деяние е съставомерно и е основание за реализирането на адмнистративно – наказателната й отговорност. По делото не съществува спор относно личността на административно – наказателно отговорното лице  Я.К.Я., в качеството му на водач на МПС. От субективна страна деянието е извършено с пряк умисъл като обстоятелствата, поради които  същият е  управлявал МПС без предна  регистрационна табела са ирелевантни.

Настоящият съдебен състав намира че, фактическите обстоятелства, свързани с настоящият случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН, особено, като се има предвид характерът на този вид нарушения и евентуалните последици, които биха могли да настъпят. От обективна страна осъщественото деяние съдържа признаците на административно нарушение  на транспортното законодателство в частта му за спазване на законоустановения режим за движение по пътищата.Също така от значение  е и факта, че нарушението е извършено умишлено. Безспорно  нарушителят е бил наясно с обстоятелството, че управляваният от него автомобил е бил без предна регистрационна табела, доколкото два дни преди извършване на нарушението лично е уведомил органите на МВР за липсата й и въпреки това е предприел управление на автомобила, без да е налице някаква неотложност на случая.

Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.175 ал.3 пр.2 от ЗДвП, съгласно която се наказва  с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лв. водач, който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е без с регистрационен номер. Административно-наказващият орган е индивидуализирал правилно наказанието като и на двете кумулативно предвидени наказания е  наложил в размер на минималния посочен в закона. Във връзка с това съдът намира, че са отчетени здравословното и финансовото състояние на жалбоподателя, както и обстоятелството, че за дългогодишната си практика като водач има данни само за две наложени наказания по ЗДвП.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №19 – 0869 - 001400/02.05.2019г. на Началника на сектор „ПП“ към ОДМВР - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.175 ал.3 пр.2 от ЗДвП на Я.К.Я., ЕГН********** *** са наложени  административно наказание "глоба" в размер на  200 лева  и лишаване от право да управлява МПС за 6 месеца.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: