Р Е Ш Е Н И Е  

                                                      397/25.6.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и пети юни  две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

      Председател: Пл.Недялкова

Секретар: А. П.

Прокурор: Вл. Колев

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД №1240 по описа за 2019г.

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК на А.М.Х., ЕГН ********** *** за извършено престъпление от общ характер по чл.345 ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

Представителят на Шуменска районна прокуратура поддържа предложението. В хода по същество пледира за налагане на административно наказание в минимално предвидения размер.

Обвиняемият се явява лично. Изразява съжаление за извършеното.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: През 2014г. в гр.Шумен обвиняемият А.М.Х. закупил моторно превозно средство - мотопед марка „Пежо” с рама № VGAT057NA00000881 без придружаващи го документи. Мотопедът не бил регистриран в Република България съобразно изискванията на разпоредбата на чл. 140 от Закона за движение по пътищата и Наредба № I - 45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС. Въпреки, че превозното средство нямало регистрация по см. на §2, т. 4 от ДР на Наредба № I - 45 от 24.03.2000г., според който регистрацията е административно разрешение за превозното средство да участва в пътното движение, включващо идентификацията на превозното средство и издаването на регистрационен номер, на 17.05.2019г. обвиняемият Х. предприел управление на посочения мотопед. Около 15.30 часа в с.Новосел, общ.Шумен, по ул.“Ален мак“ до дом №1, докато управлявал мотопеда в посока кръстовище с ул. “Васил Коларов“, обвиняемият бил забелязан от служители на РУ-Шумен - св.Б.П.Т. и св.М.С.М., които го спрели за проверка, тъй като мотопедът нямал поставени рег.табели. След направена справка се установило, че моторното превозно средство управлявано от Х. не било регистрирано по съответния ред, поради което му бил съставен АУАН бл.№0261961/17.05.2019г., който бил подписан от обвиняемия без възражения. Бил извършен и оглед на МПС и образувано наказатено производство.

Изложената фактическа обстановка съдът счита за установена въз основа на: събраните в досъдебното производство доказателства по надлежния процесуален ред, които са приобщени по реда на чл.283 от НПК . Съдът намира, че събраните  доказателства по делото са безпротиворечиви и взаимно допълващи се и се намират в хармонично единство и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешно убеждение на съда и обосновават решението на съда.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че обв. А.М.Х. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл.345 ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено умишлено, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че обвиняемият, който е пълнолетен,  не е осъждан за престъпление, не е  освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвидените наказания, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност, признава се за виновен, съжалява за извършеното, няма налагани наказания за нарушения на ЗДвП,финансовото състояние на семейството му, което следва да бъде отчетено като смекчаващи отговорността обстоятелства. От друга страна съдът не констатира отегчаващи отговорността обстоятелства, поради което счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в размер на минималния предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно - 1000лв., който размер е достатъчно висок за да превъзпита обвиняемия.

По преценка на съда с така наложеното на обвиняемия административно наказание ще се постигнат успешно целите на личната и генерална превенции, като се въздейства поправително и превъзпитаващо не само по отношение на този нарушител, но така също и по отношение на всички граждани, склонни към подобни деяния.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия  А.М.Х., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, женен, неосъждан, основно образование,пенсионер ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ на 17.05.2019г. в с.Новосел по ул. „Ален мак” до дом №1 в посока кръстовище с ул. „Васил Коларов” управлявал МПС - мотопед „Пежо” с идентификационен номер на рама VGAT057NA00000881, което не е регистрирано по надлежния ред - съгласно чл. 140 от Закона за движение по пътищата и Наредба № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи  - престъпление по чл. 345  ал.2, във вр. с ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес  пред ШОС.  

 

Районен   съдия: