Р Е Ш Е Н И Е

 

452/15.7.2019г. ,   гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети юни  две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря В.С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 1246 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 19-1729-000103/26.02.2019год. на Началник РУ   към ОДМВР - Шумен, РУ Шумен,  с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.183 ал.1 т.1   от ЗДП на жалбоподателя  е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева, на основание чл.185 от ЗДП, му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20/двадесет/ лева и  на основание чл.185  от ЗДП  му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20/двадесет/ лева. Жалбоподателят  моли съда да отмени   наказателното постановление, като незаконосъобразно и неправилно,  като  редовно призован за датата на  съдебно заседание не се явява и не изпраща процесуален представител.

 Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща процесуален представител в  съдебно заседание, който моли   за постановяване на решение, с което да се потвърди наказателното постановление, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП№ 19-1729-000103/26.02.2019год. на Началник РУ   към ОДМВР - Шумен, РУ Шумен ,  на основание чл.183 ал.1 т.1 1   от ЗДП на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева за това, че“не носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС от съответната категория“ , като е посочено, че виновно е нарушил чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП, на основание чл.185 от ЗДП, му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20/двадесет/ лева за това „управлява МПС с изтекъл срок на валидност“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.150а ал.1 от ЗДП и отново на  основание чл.185     му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 20/двадесет/ лева , за това, че“управлява ППС, което не е представено на технически преглед“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.147 ал.1 от ЗДП . Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 164055/18.02.2019г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 18.02.2019г., в 17.00 часа по ул.“Бургаско шосе“ в посока изхода за гр.Смядово   управлявал лек автомобил „Форд Пума“ с рег.№А 0876 МТ, собственост на „Агенция за събиране на задължения “ ЕООД без да носи свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него, СУМПС е с изтекъл срок на валидност, както и автомобила, не е представен на годишен технически преглед.  Актосъставителят е посочил, че по този начин, жалбоподателят виновно е нарушил чл.100 ал.1 т.1 , чл.150а ал.1 и чл.147ал.1 от ЗДП, като  акта е подписан от  жалбоподателят без каквито и да било  възражения,  като в срока по чл.44 от ЗАНН също не е депозирал писмени такива.   В съдебно заседание, актосъставителя Д.Д. и свид.В.П.  изтъкнаха, че по време на специализирана полицейска операция са спрели за проверка управлявания от жалбоподателя лек автомобил на ул“Бургаско шосе“ в с.Радко Димитриево , като по време на проверката установили, че жалбоподателя не носи свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него , както и че автомобила не е преминал годишен технически преглед, като този факт го установили от залепения стикер за ГТП и издадения към него талон. Горепосочените свидетели заявиха също така, че тъй като жалбоподателя не им е представил свидетелство за управление на МПС и контролен талон към него , са направили запитване до дежурната част на РУ Шумен, като от предоставената им справка се установило, че свидетелството за управление на МПС на жалбоподателя е с изтекъл срок на валидност.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираните в акта и в НП нарушения, а именно  управлявал е лекия автомобил без да носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС  нарушавайки чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП, същевременно притежаваното от него свидетелство за управление на МПС  е с изтекъл срок на валидност-до 03.12.2018г, нарушавайки чл.150а ал.1 от ЗДП,както и не е представил управляваният от него лек автомобил „Форд Пума“ с рег.№А 0876 МТ на задължителен годишен технически преглед , като по този начин  виновно е нарушил чл.147 ал.1  от ЗДП.

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушенията, които са били осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушенията и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

Съдът намира, че  наложените административни наказания,  са  правилни и законосъобразни, тъй като са  определени в  размери императивно посочени  съответно в разпоредбите на  чл.183 ал.1 т.1 от ЗДП и чл.185 от  ЗДП.. Съобразявайки, се с изложеното по горе, съдът счита, че наказателното постановление  следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно . 

           Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :  

 

            ПОТВЪРЖДАВА  изцяло Наказателно постановление № 19-1729-000103/26.02.2019год. на Началник РУ   към ОДМВР - Шумен, РУ Шумен

             Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                            Районен  съдия: