Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                    474/25.7.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На дванадесет и втори юли две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: Кр.Кръстев  

Секретар: Ф. А.,

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1494 по описа за 2019 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 19-0869-001521/22.05.2019год. на Началник сектор ПП към ОДМВР – гр. Шумен, упълномощен с Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на министъра на МВР, с което на основание чл.53 от ЗАНН, 183 ал.2 т.11 и чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на А.П.К. ЕГН ********** *** e наложено административно наказание “глоба”,  в размер на 20 /двадесет/ лева за първото, както и “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 месеца за второто нарушение.

Жалбоподателя в жалбата си моли съда да постанови решение, с което да отмени НП, тъй като го намира за необосновано и постановено при непълното и субективна преценка на доказателствата. В съдебно заседание жалбоподателя се явява, за него се явява и редовно упълномощен адвокат, който поддържа депозираната жалба.

За въззиваемата страна, редовно призовани, не изпращат процесуален представител.  

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е  неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 08.04.2019 г., около 07.40 часа свид. И.Д.С. паркира управлявания от него таксиметров автомобил „Дачия“ с Д.К. № Н 31 17 АН на ул. „Тракия“ № 5 в гр. Шумен. Слиза от автомобила и се качва до дома си. След като се бави около 5 мин. той слиза и вижда, че колата му е ударена в дясната задна врата. Вижда, че на земята има изпадали парчета от счупен стоп на автомобил. Обажда се на тел. 112 и на място пристигат полицейските служители Й.Й. и Н.Н.. Съставят фиш за неправилно паркиране на С. и го уведомяват, че след като открият нарушителя, ще му се обадят да съпоставят автомобилите и установят точно кой е нарушителя. От очевидец на случилото се разбират, че лек автомобил „Сеат“, ван при движение на заден ход удря паркиралия автомобил след което напуска местопроизшествието. След проведени издирвателни мероприятия на 12.04.2019г. установяват, че това е жалбоподателя А. К., който с управлявания от него собствен автомобил „Сеат Алхамбра“ с рег. № Н 60 79 ВН при движение на заден ход удря паркирания таксиметров автомобил и след тава напуска местопроизшествието. За да стигнат до този извод те провеждат следствен експеримент при който съпоставят двата автомобила, а освен това събраните при първоначалния оглед парчета от стоп съвпадат с липсващите парчета от стопа на „Сеат Алхамбра“.

            С оглед установеното на жалбоподателя бил съставен АУАН № 1521/12.04.2019г., като актосътавителя счел, че с действията си жалбоподателя е нарушил чл. 40 ал.1 и чл. 123 ал.1 т.1 от ЗДвП. Жалбоподателя подписал акта без възражение. Не се е възползвал от законното си право по чл. 44 ал.1 от ЗАНН и не е депозирал писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок.

Въз основа на така съставения акт и материалите по делото е издадено Наказателно постановление № 19-0869-001521/22.05.2019год. на Началник сектор ПП към ОДМВР – гр. Шумен, упълномощен с Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на министъра на МВР, с което на основание чл.53 от ЗАНН, 183 ал.2 т.11 и чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на А.П.К. ЕГН ********** *** e наложено административно наказание “глоба”,  в размер на 20 /двадесет/ лева за първото, както и “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 месеца за второто нарушение.

Така изложената фактическа обстановка се потвърждава и от останалите събрани по делото доказателства, както и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели – Й.Й., Н.Н. и И.С.. Показанията на тези свидетели съдът кредитира като последователни, безпротиворечиви и логични, а и се потвърждават от останалите събрани доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателя действително е извършил визираните в акта нарушения по следните правни съображения: Установи се по безспорен начин, че той е извършил визираните в наказателното постановление нарушения, тъй като същият е извършвал маневра движение на заден ход без да се е убедил, че пътят за движение зад превозното му средство е свободен и няма да създаде опасност на другите участници в движението. Освен това същият причинява ПТП, като не спира и не установява последиците от произшествието.

Съгласно наказателната разпоредба на чл. 183 ал.2 т.11 от ЗДвП се предвижда наказание „глоба“ 20 лева, за водач който наруши правилата за движение назад. Това наказание е в константен размер и не подлежи на корекция. Съгласно наказателната разпоредба на чл. 175 ал.1 т.5 от ЗДвП се предвижда наказание „лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца  и “глоба” от 50 до 200 лева, за водач на МПС, който наруши задълженията си като участник в ПТП. Тази наказателна разпоредба се прилага за извършено нарушение на чл. 123 ал.1 т.1. Това нарушение се реализира, когато водачът на ППС, който като участник в пътно транспортно произшествие не спре за да установи какви са последиците от произшествието.

В настоящия случай жалбоподателя е можело да остане на местопроизшествието и да уреди отношенията си с пострадалия, като изготвят и подпишат протокол за ПТП, но той него е направил и се е поставил в положението да бъде издирван от органите на МВР. За това нарушение административно-наказващия орган е наложил наказание малко над минималното, като е отчел факта на естеството на извършеното нарушение и степента на нанесените повреди.

Административно наказващият орган правилно да е квалифицирал нарушенията и правилно му е наложил наказанията. Нарушенията за които е бил санкциониран са осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложена съответната административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като е съобразена разпоредбата на чл. 53 ал.1 от ЗАНН и като е взето предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието в предвидения размер съобразно изискванията на Закона за движение по пътищата, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г.

            Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 19-0869-001521/22.05.2019год. на Началник сектор ПП към ОДМВР – гр. Шумен, упълномощен с Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на министъра на МВР, с което на основание чл.53 от ЗАНН, 183 ал.2 т.11 и чл.175 ал.1 т.5 от ЗДвП на А.П.К. ЕГН ********** *** e наложено административно наказание “глоба”,  в размер на 20 /двадесет/ лева за първото, както и “глоба” в размер на 80 /осемдесет/ лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 2 месеца за второто нарушение.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: