Р Е Ш Е Н И Е

 

538/17.9.2019г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на седемнадесети септември  две хиляди и деветнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Янчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 1563/2019 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 03.07.2019 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Д.В.Д.– обвиняем по ДП № 480/2017 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Д.В.Д. за извършено от него престъпление по чл. 134, ал.1, т. 2, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал.1 от НК.

Обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с адв. П.П., редовно упълномощен в хода на ДП. 

В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер.

            Защитникът на обвиняемия пледира за решение, с което неговия подзащитен да бъде оправдан.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 480/2017 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.В.Д. бил ръководител, отдел в промишлеността HDT - Hygiene Disposable & Tissue /Мениджър производство HDT/ във  „Фикосота“ ООД гр. Шумен. Според длъжностната му характеристика, Д. има множество задължения и отговорности, сред които и да контролира спазването на производствената и технологичната дисциплина, правилата за охрана, безопасност и хигиена на труда, организира и контролира процеса на обучение, участва в планирането и организира изпълнението на инвестиционната програма на компанията за изграждане на нови производствени мощности, организира воденето и съхранението на производствено-техническата документация, контролира техническата изправност на използваните в дружеството машини и съоръжения, ръководи, контролира и бюджетира извършването на техническо обслужване и запасите с резервни части, одобрява инструкции за безопасна работа на машини и съоръжения, отговаря за спазването на нормативните изисквания и вътрешните правилници и правилата за безопасна работа, носи отговорност за пускането в експлоатация на безопасни съоръжения и спирането на съоръжения и техника опасни за живота и здравето на работниците.

В началото на 2017 г. във фирмата предстояло разширение на производството, което се състояло в изграждане и въвеждане в експлоатация на линия „Тишу – 2“ за производство на тоалетна хартия. Производствения цех „Тишу-2“, находящ се в производствената база на фирмата в гр. Шумен, бул. Мадара № 48,  бил изграден и на място била монтирана линия за рязане на тоалетна хартия марка „Фабио Перини“ с резачка „175Е“, която била в процес на въвеждане в експлоатация с заповед № 28/12.04.2017г. на свид. П.Д.М. /Административен директор на „Фикосота“ ООД/. Още преди да бъде монтирана, при пристигането ѝ във фирмата, резачка „175Е“ на линията за рязане в цех “ТИШУ-2“ не била снабдена с предпазител, както резачката „176 Е“ на линията за рязане, в съществуващия до момента производствен цех “Тишу-1“, която имала подобен такъв. Оста на резачка „175 Е“ нямала удължение спрямо циркулярния нож и същият при освобождаване на притискащия фланец бил в състояние да се освободи и да падне. В участъка на падане нямало заводско предпазно ограждение, за това циркулярния нож на резачка „175Е“ следвало да бъде снабден с предпазител, който позволявал поставянето на ножа преди свалянето на притискащия фланец, съгласно инструкцията на производителя. Свид. Г. И.Г., който бил механик промишлено оборудване /механик на цех „Тишу-2“/, уведомил обвиняемия Д. за това, но въпреки това последният настоявал производствената линия да заработи и тя заработила. Впоследствие на 20.04.2017 г. обв. Д. направил заявка до италианския производител за доставка на такъв предпазител, но не предприел действия за прекратяване работата с опасната машина. В хода на експлоатацията били правени опити за използване на предпазителя на резачка „176 Е“, но той не позволявал демонтаж на фланеца при поставен предпазител и не осигурявал нужната безопасност.

На 28.04.2017г. на работа в цех „Тишу-2“ бил пострадалия А.Н. Ш. /монтьор, поддръжка на инсталации и оборудване във фирмата/. Около 17.25 часа свид. Ш. трябвало да смени ножа на резачка „175Е“. На Ш. не било проведено и обучение по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Ш. предприел смяна на ножа, като развил болтовете на притискащия фланец на циркулярния нож на резачката, без преди това да постави предпазителя на ножа, тъй като не бил доставен. След развиване на последния болт на фланеца и освобождаването му, ножът веднага се освободил и паднал, като причинил на Ш. порезна рана по предната повърхност на дясното бедро в долната ѝ трета. На място бил повикан екип на ЦСМП Шумен и пострадалият бил откаран в МБАЛ Шумен, където бил хоспитализиран. Мястото на произшествието било посетено от дежурна група на РУ Шумен, които започнали наказателното производство.

По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза, от заключението на която е видно, че прорезната рана на Ш. засегнала четириглавия мускул на дясното бедро и увредила ставната капсула на дясната колянна става, което довело до трайно затруднение на движението на десния долен крайник за срок по-голям от един месец /средно за не по-малко от 45 дни при благоприятно протичане на оздравителния процес/.

Назначена и изготвена е съдебнотехническа експертиза, от която става ясно, че при наличие на предпазител на резачка „175 Е“ в цех „Тишу-2“, предвиден за смяна на циркулярния ѝ нож, обществено опасните последици /травматичните увреждания на Ш./ не биха настъпили.

От събраните в хода на разследването доказателства, е видно, че обвиняемият  Д.В.Д. в качеството си на ръководител, отдел в промишлеността HDT - Hygiene Disposable & Tissue /Мениджър производство HDT/ във  „Фикосота“ ООД гр. Шумен, извършил следните нарушения на трудовото законодателство и правилата за охрана на безопасността на труда, а именно:

- допуснал експлоатация на работно оборудване, което застрашава здравето и безопасността на работниците;

-  допуснал експлоатация на работно оборудване с липсващи системи за защита свързани с безопасността на труда;

- допуснал експлоатация на работно оборудване, което създава опасности от падащи предмети и не е съоръжено с подходящи предпазни устройства, съответстващи на опасностите;

 - не осигурил ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин;

- не организирал провеждане на обучение по безопасност и здраве при работа на: работниците и служителите заети в дейности, които създават опасност за тяхното или на други лица здраве и живот, както и провеждане на специфично обучение за ремонт, поддръжка и обслужване на работно оборудване.

По този начин обв.Д. нарушил свои правнорегламентирани задължения, а именно:

- чл. 8, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд  Работното оборудване трябва да е подходящо за извършваната работа, така че да не застрашава здравето и безопасността на работещите.“;

- чл.173, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „Не се допуска експлоатация на работно оборудване с липсващи или неизправни системи за контрол, защита, сигнализация и автоматизация, свързани с безопасността на труда.“;

- чл.183 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „Работно оборудване, което създава опасности от падащи или изхвърляни предмети, вещества и др., се съоръжава с подходящи предпазни устройства, съответстващи на опасностите.“;

- чл.16, ал.1, т.6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд  При осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд работодателят е длъжен: да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин“;

- чл. 6, ал.1, т.6 от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд „Обучение по безопасност и здраве при работа се провежда на: работници и служители, заети в дейности, които създават опасност за тяхното или на други лица здраве и живот.“ ;

- чл.167, ал.2 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „При ремонт, изменение, поддържане и обслужване на работно оборудване съответните работещи трябва да получат необходимото специфично обучение.“

С деянието си обвиняемият Д.В.Д. е осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. чл.134, ал.1, т.2 от НК във вр.с чл.129, ал.2 във вр.с ал.1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено по непредпазливост при  форма на вина – престъпна самонадеяност.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 2 година, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „а“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и не е осъждан за престъпления от общ характер.

С деянието няма причинени имуществени вреди.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Д.В.Д. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Д.В.Д..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, чл.134, ал.1, т.2 от НК във вр.с чл.129, ал.2 във вр.с ал.1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Д.В.Д. с ЕГН **********, роден на *** г. в гр. ***, с настоящ адрес ***, с висше образование, неженен, работещ, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 28.04.2017 г. в гр.Шумен, в качеството му на ръководител, отдел в промишлеността HDT /Мениджър производство HDT/ във  „Фикосота“ ООД гр.Шумен причинил средна телесна повреда на А.Н. Ш. /монтьор, поддръжка във „Фикосота“ ООД гр.Шумен/, изразяваща се в трайно затруднение в движението на десния долен крайник, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност /смяна на циркулярен нож на резачка „175Е“ на линия за рязане на тоалетна хартия в цех „ТИШУ-2“/, като нарушил свои правно регламентирани задължения - чл. 8, ал.1 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд  Работното оборудване трябва да е подходящо за извършваната работа, така че да не застрашава здравето и безопасността на работещите“; чл.173, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „Не се допуска експлоатация на работно оборудване с липсващи или неизправни системи за контрол, защита, сигнализация и автоматизация, свързани с безопасността на труда“; чл.183 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „Работно оборудване, което създава опасности от падащи или изхвърляни предмети, вещества и др., се съоръжава с подходящи предпазни устройства, съответстващи на опасностите“; чл.16, ал.1, т.6 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд При осъществяване на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд работодателят е длъжен: да осигури ефективен контрол за извършване на работата без риск за здравето и по безопасен начин“; чл. 6, ал.1, т.6 от НАРЕДБА № РД-07-2 от 16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд   „Обучение по безопасност и здраве при работа се провежда на: работници и служители, заети в дейности, които създават опасност за тяхното или на други лица здраве и живот“; чл.167, ал. 2 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване „При ремонт, изменение, поддържане и обслужване на работно оборудване съответните работещи трябва да получат необходимото специфично обучение“- престъпление по чл.134, ал.1, т.2 от НК във вр.с чл.129, ал.2 във вр.с ал.1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

ОСЪЖДА Д.В.Д. с ЕГН ********** да заплати в полза на държавата сумата от 386.40 /триста осемдесет и шест лева и 40 ст./ лева, представляваща направени деловодни разноски по ДП № 480/2017 г. по описа на РУ при ОДМВР – Шумен, която следва да бъде внесена по сметка на ОД на МВР – гр. Шумен, както и такса в размер на 5.00 /пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, по сметка на РС Шумен.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: