Р Е Ш Е Н И Е  

650/14.11.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав,

на дванадесети ноември  през две хиляди и деветнадесета година,

в публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1655 по описа на ШРС за 2019год.,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

 Обжалвано е наказателно постановление № 19-0869-002084/14.06.19г.  от Началник група към ОДМВР гр.Шумен, Сектор „Пътна полиция“, с което на В.С.В., ЕГН **********, на основание чл. 179, ал.2, пр.2 от ЗДВП, е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.,

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление.

В съдебно заседание  се явява лично и поддържа жалбата си .

Процесуалният представител на административно-наказващият орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

 Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 05.06.2019г., около 10,50 часа в гр. Шумен, жалбоподателят управлявал собствен лек автомобил “Мазда 626”, с рег. № Н 9635ВК, като до пл.“Кристал“, в посока ул.“Кл.Охридски“, водачът не се движил на необходимото разстояние от движещия се пред него л.а.“Фолксваген Тигуан“ с рег . № Н 4730 ВТ и се блъснал в него, когато л.а.“Фолксваген Тигуан“ намалил скоростта си или спрял, за да пропусне насрещно движещите се МПС, с което станал причина за ПТП.

На жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 113915 от 05.06.2019г.

Актосъставителят е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл. 23, ал.1 ЗДвП. Актът е подписан от нарушителя без възражения.

           Съставен е и протокол за ПТП, подписан от двамата участници в инцидента. Впоследствие жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН.

Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 19-0869-002084/14.06.19г. от Началник група към ОДМВР гр.Шумен, Сектор „Пътна полиция“, с което на В.С.В., ЕГН **********, на основание чл. 179, ал.2, пр.2 от ЗДВП, е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв.

Така установената фактическа обстановка се установява и потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от разпита на актосъставителя и на свидетеля при съставяне на акта, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

По делото е проведен разпит и на другият участник в ПТП, чиито показания съдът кредитира.

При така установеното, съдът приема от правна страна следното:

Безспорно от събраните по делото доказателства се установява, че жалбоподателят е допуснал нарушение на чл. 23, ал.1 от ЗДвП и е станал причина за процесното ПТП на 05.06.2019г., до пл.“Кристал“, в посока ул.“Кл.Охридски“ в гр. Шумен, жалбоподателят, като водач на лек автомобил “Мазда 626”, с рег. № Н 9635ВК, не се движил на необходимото разстояние от движещия се пред него л.а.“Фолксваген Тигуан“, с рег. № Н 4730 ВТ и се блъснал в него, когато л.а.“Фолксваген Тигуан“ намалил скоростта си или спрял, за да пропусне насрещно движещите се МПС. Разпитът на другия участник в ПТП потвърждава този извод на съда. 

Съгласно чл. 23, ал.1 от ЗДВП, водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.

Съдът намира, че нормата на чл. 179, ал.2, пр.2 от ЗДвП, регламентираща, че който, поради движение с несъобразена скорост, неспазване на дистанция или нарушение по ал. 1 причини пътнотранспортно произшествие, се наказва с глоба в размер 200 лв., ако деянието не съставлява престъпление, т.е. правилно е приложена от страна на АНО в конкретната ситуация. Извод за това се налага от показанията на разпитания втори участник в ПТП, както и от показанията на актосъставителя и свидетеля по акта и от материалите, приложени по преписката.

От своя страна жалбоподателят не представи по делото доказателства, оборващи горния извод, както и не бяха представени доказателства, обосноваващи твърдяната от него теза.

Съдът не споделя становището относно наличие на маловажен случай в конкретната хипотеза, доколкото намира, че деянието не се явява нито малозначително по смисъла на чл.11 от ЗАНН, вр. чл.9, ал.2 от НК, нито такова, представляващо маловажен случай по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, съобразявайки наличието на описани нарушения на жалбоподателя по ЗДвП, отразени в справка за нарушител (стр. 9 от делото).

Поради изложеното, съдът намира, че НП следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 19-0869-002084/14.06.19г. на Началник група към ОДМВР гр.Шумен, Сектор „Пътна полиция“, с което на В.С.В., ЕГН **********, на основание чл. 179, ал.2, пр.2 от ЗДвП, е наложено административно наказание глоба в размер на 200 лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд, в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                                 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: