Р Е Ш Е Н И Е  

                                                          561/9.10.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На двадесет и четвърти  септември две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова  

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1678 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалван е ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, серия „К” № 2375172 на ОДМВР - Шумен, с който на Г.С.Т., ЕГН ********** на основание чл.189 ал.4, във вр. с чл.182 ал.1 т.2 от ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 50 лева, за извършено нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП

 Жалбоподателят  моли съда да отмени издадения електронен фиш като неправилен и незаконосъобразен като излага, че няма качеството на законен представител на Пенсионно осигурителна компания „Съгласие“ АД, гр.София, чиято собственост е автомобила. В съдебно заседание, редовно призован, не се явява.

За  АНО, редовно призован, представител не се явява.

Жалбата е подадена в срока по чл.189 ал.8 от ЗДвП, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

  В издадения електронен фиш  е констатираното административно нарушение по чл.21 ал.1 от ЗДвП извършено на 07.11.2018г. в 12.45 часа в гр.Шумен, бул. „Симеон Велики“ №15, при управление на МПС  - л.а.“Форд Фиеста“ Волво ХЦ 60“ с рег. № СВ 5395 ВВ. Превишението на скоростта е установено и фиксирано с автоматизирано техническо средство  - мобилна радарна система тип  ARH CAМ S1“. За заснето нарушение, от ОДМВР – гр.Шумен бил издаден електронен фиш серия „К” № 2375172, в който при текстовото описание на нарушението е посочена установена скорост на движение от 69 км/ч., превишение 19 км/ч., тъй като била отчетена допустимата грешка при измерването.  При направена справка било установено, че автомобила е собственост на Пенсионно осигурителна компания „Съгласие“ АД с ЕИК 831284154, гр.София. Посредством ЕФ на Г.С.Т., ЕГН **********, в качеството й на законен представител на дружеството собственик на  превозното средство, на основание чл.189 ал.4 във вр. с чл.182 ал.1 т.2 от ЗДвП била наложена глоба в размер на 50лв., за нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП.

Описаната фактическа обстановка съдът установи въз основа на  събраните по делото гласни и писмени  доказателства, както и изготвеното от техническото средство   веществено доказателство - снимки.

  При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното: Събраните доказателствата по делото безспорно установяват противоправно управление на  МПС  на посочените в ЕФ дата, час  и място. Доказан е фактът на извършване на нарушението, санкционирано с процесния електронен фиш.  В ЕФ правилно при текстовото описание на нарушението е посочена установена скорост на движение, превишението като е била отчетена допустимата грешка при измерването. Посочена е също така максимално допустима скорост – 50км/ч. Административното нарушение е установено чрез допустимо от закона техническо средство, което е било технически изправно видно от представения Протокол от проверка №259-ИСИ/11.12.2017г. на БИМ за извършена проверка. С оглед гореизложеното съдът намира, че доказателствата по делото безспорно установяват противоправно управление на МПС в посочения пътен участък, респективно факта на извършване на нарушението, санкционирано с процесния електронен фиш.

  В същото време основателни са доводите на жалбоподателката, че неправилно е определено лицето, което следва да бъде санкционирано. Процесният автомобил е собственост на ЮЛ - Пенсионно осигурителна компания „Съгласие“ АД с ЕИК 831284154, гр.София. Жалбоподателката не се явява наказателноотговорното лице, чиято отговорност  следва да бъде ангажирана, съобразно чл. 188 ал. 2 от ЗДвП. Тя участва в съвета на директорите на дружеството, но  нито към момента на извършване на нарушението, нито впоследствие има качеството на представляващ дружеството. Представители на дружеството са лицата М.Г.М. и О.Н.Г.. От съдържанието на процесния ЕФ е видно, че е  санкционирана съобразно чл.188 ал.2 от ЗДвП именно в това качество, каквото реално е нямала, а не в качеството й на водач. Цитираната разпоредба е специална и нейното приложение обосновава вписването в електронния фиш на представляващия юридическото лице като нарушител  и санкционирането му с наказанието, предвидено за извършеното нарушение. В случая настоящият съдебен състав намира, че  законовите разпоредби не са приложени правилно.

Въз основа на тези констатации, съдът намира че жалбата е основателна и издадения ЕФ следва да бъде отменен като незаконосъобразен.

 По гореизложените съображения и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                  Р  Е  Ш  И  :

  ОТМЕНЯ ЕЛЕКТРОНЕН ФИШ ЗА НАЛАГАНЕ НА ГЛОБА, серия „К” № 2375172 на ОДМВР - Шумен, с който на Г.С.Т., ЕГН ********** на основание чл.189 ал.4, във вр. с чл.182 ал.1 т.2 от ЗДвП е наложено административно наказание ГЛОБА в размер на 50 лева, за извършено нарушение на чл.21 ал.1 от ЗДвП.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                   Районен  съдия: