Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                         645/13.11.2019г.  

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                    Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1847 по описа на ШРС за 2019г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 19-0869-002515/02.08.2019г. на Началник група към ОДМВР Шумен, с-р. Пътна полиция гр. Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл. 53 от ЗАНН и чл.175, ал.1 т.3 от ЗДвП на К.П.К. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 месец. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като необосновано и издадено при субективна преценка на доказателствата, като излага доводите си за това в жалбата. В съдебно заседание, редовно призован се явява, като поддържа депозираната жалба.

            Процесуалният представител на ОД на МВР – гр. Шумен - административно - наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН в съдебно заседание оспорва жалбата и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено. В съдебно заседание излага подробно съображенията си за това.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.  

Разгледана по същество жалбата в останалата си част е неоснователна, поради следното:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 26.06.2019г. около 17.35 часа по път втори клас № II-73, км. 10+912  преди с. Ивански в посока гр. Смядово, жалбоподателят К.П.К. управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф“ с рег. № Н 05 98  ВХ, собственост на Р.Н. с ЕГН **********. На горепосоченото място той бил спрян за проверка от свидетеля Т.Я.Т. служител на Националното ТОЛ-управление. Същият се легитимирал и поискал от жалбоподателя да му представи необходимите документи за проверка – свидетелство за регистрация на ППС, свидетелство за управление на ППС и документ за самоличност. По време на проверката присъства свид. П.К.А., също служител в националното ТОЛ-управление. Жалбоподателя К. отказал да представи поисканите от проверяващите документи, като е напуснал мястото на проверката. За тези действия на жалбоподателя служителите на националното ТОЛ-управление съставили докладна записка до началник сектор „Контрол и правоприлагане“ гр. Варна. Той от своя страна с писмо изх. № НТУ/24-00-75/09.07.201г. информирал началник сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен за случилото се на 26.06.2019г., който от своя страна разпоредил проверка по изнесеното в писмото. Тя била извършена ос свидетелите Р.Н.Н. и И.П.П.. Те установили собственика и ползвателя на лекия автомобил както и кой го е управлявал в деня на проверката. Ползвателя на автомобила К.П.К. и жалбоподателя К.П.К. подписали декларация по чл. 188 от ЗДвП в която потвърдили установеното  от извършващите проверката.

На 12.07.2019г. жалбоподателя бил поканен да се яви в КАТ гр. Шумен и в негово присъствие му бил съставен АУАН с бланкетен № 113799 от 12.07.2019г., като актосъставителя сметнал, че с действията си на 26.06.2019г. жалбоподателя е нарушил изискванията на чл.103 от ЗДвП В законоустановения тридневен срок по чл. 44 ал.1 от ЗАНН, възражения не са постъпвали. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 19-0869-002515/02.08.2019г. на Началник група към ОДМВР Шумен, с-р. Пътна полиция гр. Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл. 53 от ЗАНН и чл.175, ал.1 т.3 от ЗДвП на К.П.К. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 месец.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, и по-специално от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Р.Н.Н., на свидетелите Т.Я.Т., П.К.А. и И.П.П., както и от присъединените на основание чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, от правна страна следното: 

Съгласно разпоредбата на чл.103 от ЗДвП, която е посочена в акта за установяване на административно нарушение като нарушена, при подаден сигнал за спиране от контролните органи, водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания.

Съгласно чл. 167А от ЗДВП в сила от 01.01.2019г.  служителите от национално ТОЛ-управление са длъжностни лица по смисъла на тази разпоредба на закона.

От материалите по делото и проведеното съдебно следствие се установява по безспорен начин, че жалбоподателят е отказал да представи исканите от проверяващите документи и е напуснал мястото на проверката.

Следва да се отбележи, че Акт за установяване на административно нарушение, който е съставен по предвидения в ЗАНН и ЗДвП ред и на основание разпоредбата на чл.189, ал.2 от ЗДвП има доказателствена сила до доказване на противното. А противното в настоящото производство не бе доказано.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че от материалите по делото се доказва по безспорен начин, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна посоченото нарушение по 103 от ЗДвП, тъй като е отказал да изпълни указанията на контролните органи, а именно да представи за проверка исканите от тях документи.

Административно-наказващия орган правилно е издирил и приложил действащото по това време санкционната норма на чл. 175ал.1 т.3 от ЗДвП, която гласи: Наказва се с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв. водач, който откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол. Така наложеното наказание е комулативно и при индивидуализацията му наказващия орган го е приложил в минималния възможен размер.

Предвид това съдът приема, че наказателното  постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 19-0869-002515/02.08.2019г. на Началник група към ОДМВР Шумен, с-р. Пътна полиция гр. Шумен, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи, с което на основание чл. 53 от ЗАНН и чл.175, ал.1 т.3 от ЗДвП на К.П.К. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 месец.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

                                            

                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: