Р Е Ш Е Н И Е 

                                  683/28.11.2019г.           гр.Шумен 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на пети ноември две хиляди и деветнадесета година, в състав:  

Председател: Емилиян Ангелов  

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 1987 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000235/26.07.2019год. на Началника ОО „АА” Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 178в ал.5 от ЗДП  на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер от 500/петстотин/ лева .  Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като редовно призован за датата на  съдебно заседание не се явява и  не изпраща процесуален представител.  

 Въззиваемата страна, редовно призована, не  изпраща процесуален представител в съдебно заседание, но в придружаващото жалбата писмо, изразява  становище, поради което счита, че издаденото наказателно постановление, следва да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № № 46-0000235/26.07.2019год   на Началника ОО „АА” Шумен,  на жалбоподателя на основание чл. 178в ал.5 от ЗДП  на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба“ в размер от 500/петстотин/ лева , за това, че „извършва превоз за собствена сметка с товарен автомобил , без да притежава валидно удостоверение  за психологическа годност“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.178в ал.5 предл.2 от ЗДП..  Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 266198/16.07.2019г., в който е посочено, че на 16.07.2019г. около 15.55 часа на път I-2 км.1143+918, извън  населено място, в посока гр.Варна, при проверка на управлявания от водача И. товарен автомобил от кат.N3 „Рено Премиум 300“ с рег.№ Т6043МТ , с прикачено ремарке от кат.О4, собственост на „Амиго нова“ ООД , отдадени под наем на на ЕТ“Герил монтаж-А. В. К.“ извършва превоз за собствена сметка по маршрут от с.Изгрев за Шумен, без да притежава валидно удостоверение за психологическа годност.  АУАН е подписан от жалбоподателя Ф.И. без каквито и да било възражения, като  не се е възползвал  от законното си право и  не е депозирал писмени такива в предвидения в чл.44 ал.1 от ЗАНН срок. В съдебно заседание, актосъставителят С.  и свид.К. потвърдиха  категорично, че след като управляваният от жалбоподателят товарен автомобил   е бил спрян за рутинна проверка, са  констатирали, че жалбоподателя не разполага с  валидно удостоверение за психологическа годност.  Актосъставителят С., също така изтъкна, че  на место е направена проверка н информационните системи, като е установено, че жалбоподателя не притежава удостоверение за психологическа годност.

  При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираното в акта и в НП нарушение, а именно , на 16.07.2019г. извършва превоз за собствена сметка с товарен автомобил от кат.N3  без да притежава валидно удостоверение  за психологическа годност , което е в дисонанс с императивните изисквания на чл. 178в ал.5 от ЗДП .  

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е съобразил с тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието в  абсолютния му съобразно чл. 178в ал.5 от ЗДП  , в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 46-0000235/26.07.2019год  . на Началника ОО „АА” Шумен,

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: