Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                      608/28.10.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                 Председател: Кр.Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: К. Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 1996 по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

 ПРИЗНАВА К.М.М. с ЕГН **********, роден на ***г***, бълг. гражданин, неженен, със средно образование, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 25.10.2018г. в гр. Шумен, по ул. “Панайот Волов“ до кръстовище с ул. “Цар Иван Александър”, при управление на МПС - лек автомобил марка "Форд Фиеста” с ДК № Н 02 09 АХ, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбите на чл.20 ал.2 от ЗДвП “Водачите на ППС, са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, релефа на местността, със състоянието на пътя и превозното средство, с превозвания товар, характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на В. М. ***, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, за срок по-голям от един месец, обусловено от серийно счупване на четири десни ребра, средно за 2-2.5 месеца и трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок по голям от един месец обусловено от счупването на трите кости на лявата половина на таза и на левия ацетабулум, средно за 10-12 месеца - престъпление по чл. 343 ал.1б. „б“ предл. 2 от НК във вр. с чл. 342 ал.1 от НК и на основание чл. 78а ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 лв. / хиляда лева/.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК К.М.М. да заплати в полза на ОД на МВР гр. Шумен, направените по делото разноски в размер на 516,12 лв., както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист в полза ва РС-Шумен.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

След влизане в сила на решението да бъде уведомен пострадалият от деянието В. М. И., че решението относно виновността на К.М.М. е изготвено и е влязло в законна сила.

 

                                                                             Районен   съдия: