П Р И С Ъ Д А

 

5/30.1.2019г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, единадесети състав

На тридесети януари през две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

                                                                                       Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от частен характер №1741 по описа за 2018 год.

ПРИСЪДИ:

 

   ПРИЗНАВА подсъдимата Н.О.Х., с ЕГН**********, родена на *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неомъжена, неосъждана, безработна за ВИНОВНА в това, че на 18.06.2018 год. в гр.Шумен причинила на Х.М.О., с ЕГН********** *** лека телесна повреда, изразяваща се в кръвонасядания и охлузвания на ограничена площ на левия горен крайник и кръвонасядания на левия долен крайник, две успоредни кожни драскотини по предната страна на лявата мишница – горна трета, които са й причинили болка и страдание, без  разстройство на здравето - престъпление по чл.130, ал.2 от НК, като на основание чл.78а, ал.1 от НК я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и ѝ НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 лева /хиляда лева/.

            ОСЪЖДА подсъдимата Н.О.Х., с ЕГН********** да заплати на Х.М.О., с ЕГН********** *** сумата от 500 лева /петстотин лева/, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното от подсъдимата престъпление по чл.130, ал.2 от НК, ведно със законната лихва  върху сумата, считано от датата на деянието – 18.06.2018 год. до окончателното изплащане на сумата, като частично уважен граждански иск, предявен от пострадалото лице в хода на съдебното производство, като отхвърля иска в останалата му част до пълния предявен размер, като неоснователен и недоказан.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимата Н.О.Х., с ЕГН********** да заплати на тъжителката Х.М.О., с ЕГН********** сумата от 962 лева /деветстотин шестдесет и два лева/, представляваща направени деловодни разноски за държавна такса, възнаграждение за вещо лице и адвокатско възнаграждение.

На основание чл.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс осъжда подсъдимия Н.О.Х., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата по сметка на ШРС държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 50 /петдесет/ лева, както и 5 /пет/ лева - държавна такса за издаване на изпълнителен лист.

            Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок от днес пред Шуменски окръжен съд.

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: