П Р И С Ъ Д А  

                                                                      32/31.7.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На тридесет и първи юли две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Кр. Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: М. Славчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от общ характер № 1159 по описа за 2019г.  

П Р И С Ъ Д И :

 

ПРИЗНАВА подсъдимият А.Г.П. с ЕГН **********, роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, пенсионер, женен, неосъждан  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 15.07.2018г. в гр. Шумен, по непредпазливост /чрез използване на необезопасен огън в печка, намираща се в двора на имота и оставянето му без надзор/, запалил чужд имот със значителна стойност – триетажна жилищна сграда на стойност 315 000 лева, находяща се на ул. „С.Г.“ № * в гр. Шумен, състоящо се от три жилищни етажа – първи жилищен етаж, ведно с прилежащите му помещения и идеални части от общите части на сградата, собственост на Е.С.Х. ***, втори жилищен етаж, ведно с прилежащите му помещения и идеални части от общите части на сградата, собственост на Е.Х.П. и А.Г.П. ***, трети жилищен етаж, ведно с прилежащите му помещения и идеални части от общите части на сградата, собственост на К. С. Г. ***, като от деянието са последвали значителни вреди на:

-покривната конструкция на сградата и таванските помещения – нанесени щети на стойност 6387,71 лв.

-движимо имущество, собственост на Е.С.Х. ***, на стойност 866,72 лв.

-движимо имущество, собственост на К.С.Г. ***, на стойност 1129,87 лв., значителни вреди в общ размер на 8384.30 лв -  престъпление по чл.331 ал.3 пр. 2 във вр.  с чл. 331 ал.1 от НК във вр. с чл. 330 ал.1 от НК и на основание чл.78 А ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност, като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1200 /хиляда и двеста/ лева.

            На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия А.Г.П. да заплати в полза на ОД МВР гр. Шумен направените деловодни разноски в досъдебното производство в размер на 1202.39 лв., както и такса в размер на 5 лв. в полза на ШРС при издаване на изпълнителен лист.  

            На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия А.Г.П. да заплати в полза на бюджета по сметка на ШРС направените деловодни разноски в съдебното производство в размер на 410.00 лв., както и такса в размер на 5 лв. в полза на ШРС при издаване на изпълнителен лист.  

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Шуменския окръжен съд в 15-дневен срок от днес

                                                                                 

                                                                                            Районен  съдия: