О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

369/28.6.2019г.

 

Шуменският районен съд , петнадесети състав

На двадесет и осми юни  две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:

                                                                             Председател:Пл.Недялкова

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД 1048 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Съдът във фазата на действията след приключване на съдебното следствие и преди постановяване на съдебния акт, с  който  приключва производството пред ШРС, установи следното:

            Делото е образувано по жалба срещу наказателно постановление №46-0000103 от 02.04.2019 год. на Началника на ОО “Автомобилна администрация” - гр.Шумен, с което на основание чл.53 и чл.104 ал.1 от ЗАвП на „СИНГ ТРАНС“ ЕООД, гр.Нови пазар е наложена имуществена санкция в размер на 1000 лева, за нарушение на чл.10 §2 изр.1 от Регламент /ЕО/ №561/06, във вр. с чл.78 ал.1 т.1 от ЗАвП.

            Нарушението, за което е ангажирана отговорността на дружеството се изразява в това, че в качеството на превозвач не е организирало работата на водача Ю.А.Р. на 04.12.2018г. като същият е надвишил максимално допустимия дневен период на кормуване с 43 минути и на водача И.Я.Ю. – надвишил  максимално допустимия двуседмичен период на кормуване на 03.11.2018г. В АУАН и в НП е посочено, че нарушението е констатирано в гр.Шумен в сградата на ОО „АА“ при извършена комплексна проверка. Не е посочено място на извършването му. Също така в  НП е отразено, че може да се обжалва в 7 дневен срок пред районният съд по местоизвършване на нарушението, без е конкретизиран.

            Жалбоподателят недоволен  от  издаденото НП  е обжалвал  същото  в законово установения срок,  чрез наказващият орган, който го е издал като жалбата  е адресирана до РС гр. Шумен, където е и изпратена. Съгласно разпоредбата на чл. 59 ал.1 от ЗАНН наказателното постановление подлежи на обжалване  пред районния съд в района на  който е извършено или довършено  нарушението. В АУАН и в НП е посочено мястото на което е извършена проверката, което се явява и място на констатиране на нарушението, но не и място на извършването му. Настоящото постановление е издадено за нарушение, което се изразява в това, че дружеството в качеството му на превозвач не организирало работата на двама водачи. Вмененото нарушение се осъществява чрез бездействие. Организирането на работата на водачите е действие, което следва да бъде осъществено на мястото, където се намира съответния превозвач. Седалището на „СИНГ ТРАНС“ ЕООД е в гр.Нови пазар.Видно от приложения Констативен протокол експлоатационния център на дружеството, сервизната база и наетата гаражна площ  също се намират в гр.Нови пазар, което е и основание да се прецени, че компетентен да разгледа подадената срещу НП жалба е РС- гр.Нови пазар предвид естеството на нарушението.

            Предвид гореизложеното считам, че делото  не е подсъдно  на Шуменски районен съд, съобразно правилата за местна подсъдност, а е подсъдно на РС гр. Нови пазар, поради което разпореждането, с което е насрочено делото за разглеждане в открито съдебно заседание, както и определението за приключване на съдебното дирене и делото е обявено за решаване следва да бъде отменено, а настоящото съдебно  производство следва да бъде прекратено и делото   да бъде  изпратено  за разглеждане  в Районен съд гр. Нови пазар.

            Поради изложеното  съдът,

О П Р Е Д Е Л И

 

            ОТМЕНЯ разпореждането, с което ВАНД № 1048/2019г. е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, както и определението за приключване на съдебното дирене и делото е обявено за решаване.

            ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НАХД №1048/2019г по описа на ШРС.

            Делото да се изпрати по подсъдност на Районен съд гр.Нови пазар.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

            Препис от определението да се изпрати на страните.

 

                                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: