О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

315/6.6.2019г.  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На шести юни  две хиляди и деветнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:

                                                                                 Председател: Кр. Кръстев  

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 1273 по описа за 2019г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Депозирана е жалба от В.Й.В., ЕГН **********  срещу Фиш серия Н, бланков № 0544774 от 29.03.2019г., издаден от Р.Н.Н. – мл.автоконтрольор в сектор ПП при ОД на МВР Шумен.

Съдът намира подадената жалба за недопустима, поради следните съображения:

Съобразно разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗАНН на обжалване пред съответния районен съд по реда на този закон подлежат единствено издадените наказателни постановления и електронни фишове, които не са влезли в сила.

Разпоредбата на чл.186 от ЗДвП предвижда няколко хипотези за налагане на наказания „глоба“ посредством фиш.По реда на ал.1 се налага глоба с фиш на място за административни нарушения, които са установени в момента на извършването им и за които не е предвидено наказание лишаване от право да управлява моторно превозно средство или отнемане на контролни точки. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата. Фишът задължително се съставя в присъствието на нарушителя на място. Съгласно ал.2, когато лицето оспори извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба, или откаже да подпише фиша, се съставя акт. В ал.3 е предвидено изключение фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай фишът се издава на собственика на МПС като първият екземпляр от фиша му се изпраща, а вторият и третият остават за съхранение в службата за контрол. Към МПС се закрепва уведомление, в което се посочват обстоятелствата свързани с нарушението, нарушените разпоредби, размерът на глобата, срокът, сметката или мястото за доброволното й заплащане. Фишът се смята за връчен със закрепването на уведомлението към МПС. Съгласно ал.4 за нарушения установени и заснети с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС, на собственика се изпраща покана да се яви в съответната служба за контрол за да му бъде издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на МПС, с което е извършено нарушението. При неявяване в определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено управлението на МПС, на собственика се издава фиш в негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша. Съгласно чл.188 ал.4 от ЗДвП се предвижда издаване на електронен фиш за нарушение, установено и заснето с автоматизирано техническо средство или система, в отсъствието на контролен орган и на нарушител. За фишовете издадени по реда на чл.186 от ЗДвП не е предвидена процесуална възможност за тяхното обжалване. Изключение се допуска само по отношение електронните фишове.

В случая не се касае за електронен фиш по смисъла на чл.189, ал.4 от ЗДвП, а за фиш издаден по реда на чл.186, ал.3 от ЗДвП, за неправилно паркиране. Законът императивно е определил обхвата на актовете, подлежащи на съдебно обжалване, който не може да бъде разширяван.

С оглед на изложеното жалбата като недопустима следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекратено.

Предвид изложеното, съдът  

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ въззивна жалба подадена от  В.Й.В., ЕГН **********  срещу Фиш серия Н, бланков № 0544774 от 29.03.2019г., издаден от Р.Н.Н. – мл.автоконтрольор в сектор ПП при ОД на МВР Шумен, като недопустима.

ПРЕКРАТЯВА производството по ВАНД №1273/2019 г. по описа на ШРС.

Определението подлежи на обжалване пред ШАС в 7-дневен срок от връчването му на страните.

 

                                                                         Районен съдия: