О П Р Е Д Е Л И:      106/22.5.2019г.

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение за прекратяване на наказателното производство между страните по НОХД № 1174 по описа на ШРС за 2019 година, в което се приема за безспорно установено от фактическа страна, че обвиняемият М.Б.Г. *** извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото: освирквал и отправял обидни думи /“цигани“/ към участниците в мирно траурно шествие по повод 104 години от геноцида над арменския народ; държал се арогантно, отправял закани и обиди към служители на РУ – Шумен: отправил реплика: „Ти в Шумен ли живееш, ще видиш какво ще стане“ към мл. инспектор В.Ж.В. – ст. полицай в ГООР при РУ гр. Шумен; нарекъл мл. инспектор В.Ж.В. и мл. инспектор В.С.С. – двамата ст. полицаи в ГООР при РУ гр. Шумен, „мишки“, „шматки“, „мърши“, „помияри“, „смешници“, „палячовци“, отправил реплика към мл.инспектор В.С.С. – ст.полицай в ГООР при РУ-гр.Шумен „Хвърли униформата и да те видя какъв мъж си, мишок“, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост – престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК, във вр. чл. 325, ал. 1 от НК.

Деянието е извършено умишлено и виновно.

С деянието не са причинени имуществени вреди.

За гореописаното деяние и на основание чл. 325, ал. 2 от НК, във вр. чл. 325, ал. 1 от НК, във вр. с чл. 55, ал. 1, т. 2 от НК във вр. с чл. 42а, ал.2, т.1 и т.2 от НК му НАЛАГА наказание “ПРОБАЦИЯ”, със следните пробационни мерки:

- по чл. 42а, ал.2, т.1 от НК - задължителна регистрация по настоящ адрес, за срок от 10 (десет) месеца с периодичност ДВА пъти седмично;

- по чл. 42а, ал.2, т.2 от НК - задължителни периодични срещи с пробационен служител, за срок от  10 (десет) месеца;

На основание чл. 59, ал. 2 от НК, във вр. с чл. 59, ал. 1 от НК се приспада от така наложеното наказание времето, през което обвиняемият М.Б.Г. е бил задържан със заповед за задържане на лице по ЗМВР за срок от 24 часа на 24.04.2019 г. 

Направените по досъдебно производство № 470/2019г. по описа на РУ - Шумен разноски, в размер на 252.00 лева (двеста петдесет и два лева), се възлагат на обвиняемия М.Б.Г., които следва да се внесат в полза на държавата по сметка на ОД на МВР гр. Шумен – IBAN: ***, BIC ***: UBBS BGSF, при банка: ОББ, клон Шумен, както и 5.00 лева такса при издаване на изпълнителен лист - по сметка на ШРС.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1174/2019 г. по описа на ШРС и ДП № 470/2019 г. по описа на РУ - гр. Шумен.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

На основание чл. 382, ал. 10 от НПК да се съобщи на пострадалите лица, че по делото е одобрено споразумение, като им се укаже, че може да предявят граждански иск за неимуществени вреди пред граждански съд.