О П Р Е Д Е Л И:      107/28.5.2019г.

 

ОДОБРЯВА така постигнатото споразумение между страните по НОХД № 1193 по описа на ШРС за 2019г. за това, че обвиняемият Н.Х.Т.,***, като управлявал л.а. марка „Опел“, модел “Зафира“, с ДК № Н 1644 ВН, нарушил правилата за движение – чл.20, ал. 2 от ЗДвП, задължаващ водачите на ППС, при избиране на скоростта на движение, да се съобразяват с атмосферните условия, релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, както  и да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“; чл. 116 от ЗДвПводачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към инвалидите, в частност – към слепите, които се движат с бял бастун, и към престарелите хора; чл.119, ал. 1 от ЗДвПпри приближаване към пешеходна пътека, водачът на нерелсово ППС е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре, и по непредпазливост причинил средна телесна повреда  на Д.А.Г. от гр. Шумен, изразяваща се в трайно  затруднение в движението на десния долен крайник, за срок по – голям от един  месец – средно за 6-8 месеца (многофрагментна фрактура на големия пищял на дясната подбедрица, в средната му трета, с разместване на фрагментите), като деянието е извършено на пешеходната пътека - престъпление по чл. 343, ал. 3, предл. последно, б „а“, предл. второ от НК, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“ от НК, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК.

 За гореописаното престъпление, на основание чл. 343, ал. 3, предл. последно, б „а“, предл. второ от НК, във вр. с чл. 343, ал.1, б. „б“ от НК, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, на обвиняемия се налага наказание  6 /шест/ месеца "Лишаване от свобода".

На основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така наложеното наказание се отлага за срок от 3 /три/ години.

На осн. чл.55, ал.3 от НК, на обвиняемия не се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС“, по смисъла на чл.343г от НК, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК.

Деянието е извършено при форма на вина – по непредпазливост.

По делото няма приложени веществени доказателства.

ОСЪЖДА Н.Х.Т., с ЕГН **********, адрес: ***, да заплати направените по делото разноски в размер на 2 013,88лв. /две хиляди и тринадесет лева и осемдесет и осем ст. /, които следва да се внесат в полза на държавата, по сметка на ОД на МВР гр. Шумен, както и 5,00/пет/ лева при издаване на изпълнителен лист, които следва да се внесат по сметка на РС-Шумен.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 1193/ 2019 г. по описа на ШРС и по ДП № 1374/ 2017 г. по описа на РУ- Шумен по отношение на обвиняемия.

 На основание чл. 382, ал. 10 от НПК да се съобщи на пострадалото лице, че по делото е одобрено споразумение за прекратяване на наказателното производство, като му се укаже, че може да предяви граждански иск за неимуществени вреди пред граждански съд.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.