Мотиви към решение по АНД № 1619 по описа за 2019г. на ШРС

 

Настоящото производство е образувано на основание чл.375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на А.С.К.- обвиняем по Досъдебно производство №1445/2018г. по описа на РУ-Шумен при ОД на МВР-гр.Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.345, ал.2, вр. с чл.345, ал.1 от НК; извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК; от деянието не са причинени имуществени щети, а и не са налице отрицателните предпоставки, предвидени в чл.78а, ал.7 от НК.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично и с процесуален представител, като изразява съгласие с предложението на прокуратурата. Представител на ШРП поддържа предложението и моли съда да наложи на обвиняемия административно наказание обществено порицание.

От приложените по делото писмени доказателства (по Досъдебно производство №1445/2018г. по описа на РУ-Шумен при ОД на МВР-гр.Шумен), преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

През м.август 2018г. обвиняемият закупил от заложна къща, намираща се в с.Тодор Икономово, лек автомобил марка „БМВ“ с номер на рама WBAAT51020FW50093, без спазването на изискванията за форма. Автомобилът бил с поставени немски регистрационни табели с № DO301А, които били със срок на валидност до 22.12.2017г. Въпреки че срокът на валидност бил отбелязан на табелите и независимо от обстоятелството, че не притежавал свидетелство за управление на МПС, обвиняемият започнал да го управлява, без да предприеме необходимите действия за регистрацията му. На 28.08.2018г. К. управлявал автомобила от с.Габрица, общ.Венец, до с.Венец. След като преминал през посоченото село и излязъл извън него, обвиняемият претърпял леко пътнотранспортно произшествие, след което решил да изостави автомобила, като го скрил зад близка автобусна спирка. На 30.08.2018г. обв.К. решил да се върне за автомобила и да го откара до с.Ясенково, където да бъде ремонтиран. Същият привел в движение превозното средство и се насочил по общински път SHU3022, но в района на км.1+350м. установил, че същото е повредено и придвижването му на собствен ход е невъзможно. К. решил да потърси съдействие от „Пътна помощ“, но се оказало, че не разполага с необходимите за целта средства. Поради това обвиняемият свалил регистрационните табели на автомобила, заключил го и се прибрал в дома си. На следващия ден във връзка с подаден сигнал за настъпило ПТП районът бил посетен от служители на ОДМВР-Шумен, които открили изоставения автомобил. Било установено, че автомобилът е бил управляван от обвиняемия, както и че превозното средство не е регистрирано по надлежния за това ред, във връзка с което било образувано и съответно досъдебно производство.

Въз основа така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си обвиняемият действително е извършил престъплението, в което е обвинен. На процесните дати същият безспорно е управлявал лек автомобил, който не е бил регистриран в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Шумен. Управляваният от обвиняемия лек автомобил е попадал в категория М, съгласно разпоредбата на чл.149, ал.1, т.2 от ЗДвП, като по силата на чл.140, ал.1 от ЗДвП е подлежал на задължителна регистрация по реда на Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи. Доколкото поставените регистрационни табели са били с изтекъл срок на валидност, следва да се приеме, че такава регистрация не е била налице, поради което с деянието си обвиняемият е осъществил състава на престъпление по чл.345, ал.2 , във вр. с ал.1 от НК. Отделните деяния са извършени в кратък срок едно след друго, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, поради което съдът намира, че е налице продължавано престъпление по смисъла на чл.26 ал.1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл. От заключението на изготвената съдебно-психиатрична експертиза е видно, че макар и непълнолетен, К. е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба от 500 до 1000 лева;

-обвиняемият не е осъждан за престъпления от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78 а от НК

-от престъплението не са причинени имуществени вреди

 - не са налице отрицателните предпоставки, предвидени в чл.78а, ал.7 от НК, изключващи приложението на алинеи 1-6.

При определяне на наказанието съдът съобрази на първо място разпоредбата на чл.78, ал.6 от НК, според която когато деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът му налага административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка. Предвид обстоятелството, че навършването на пълнолетие на обвиняемия е непосредствено предстоящо, съдът счете за подходящо да наложи наказание обществено порицание, тъй като изпълнението на възпитателна мярка би се оказало невъзможно.

На основание чл.53, ал.2, б.”а” от НК съдът отне в полза на държавата веществените доказателства по делото- 2 бр. регистрационни табели за автомобил с №DO301А, тъй като се касае за вещи, притежаването на които е забранено.

На основание чл.112, ал.2 от НПК съдът прие, че посочените 2 бр. регистрационни табели за автомобил следва да бъдат предадени на Сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР-Шумен.  

Водим от горното съдът постанови решението си.                                                                  

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ :