Р Е Ш Е Н И Е

 

21.08.2019 г.                                       гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На двадесет и първи август през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: В.С.

Прокурор: Соня Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД № 1669 по описа на ШРС за 2019 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От ШРП е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Р.Б.С., ЕГН ********** - обвиняема по бързо производство № 305/2019 г. по описа на РУ – Шумен с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв., извършителят не е осъждана за престъпление от общ характер, не е била освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и с деянието не са причинени съставомерни имуществени щети. Също така се сочи, че не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК пречки за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

В съдебно заседание представителят на Районна прокурора – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемата С. само наказание “глоба” на  минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемата С., редовно призована, се явява лично и с упълномощен в хода на бързото производство защитник. Защитникът на обвиняемата моли съда за по-снизходително наказание, като ѝ бъде наложено само наказание “глоба” в минимален размер, излагайки подробно аргументи за това. Обвиняемото лице дава обяснения относно семейното си и материално състояние, като изразява съжаление за постъпката си и моли съда да ѝ бъде наложено наказание “глоба” в минимален размер.

От приложените по делото писмени доказателства /бързо производство № 305/2019 г. по описа на РУ – Шумен/, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Обвиняемата Р.Б.С. била неправоспособен водач на МПС към датата на инкриминираното деяние, видно от приложената на л. 16 справка от сектор КАТ при ОД на МВР – Шумен. С наказателно постановление №  18-1729-000389  от  30.08.2018 г. на Началника на РУ - Шумен към ОД на МВР – Шумен, влязло в законна сила на 20.09.2018 г. на обвиняемата С. било наложено административно наказание за управление на МПС без  съответно  свидетелство за  правоуправление  на  основание   чл. 177, ал. 1, т. 2, предл. 1 от ЗДвП. Въпреки това,  обвиняемата  на  21.02.2019 г. около 17.30 часа управлявала лек автомобил марка “Ауди А4” с рег. № РР 6342 АМ, собственост на В.Т., ЕГН **********,***. Горното било видяно от жителите на с. Тимарево, - свидетелите Р.Б.А., С.М.С. и Д.Ю.А.. Тъй като посочените лица възприели скоростта, с която шофирала Р.С. като висока за чертите на населеното място, в следващите дни отишли в Полицейски участък – с. Хитрино и депозирали оплакване в този смисъл.  В рамките на извършваната проверка по повод на оплакването полицейските служители констатирали, че обвиняемата С.  не е правоспособен водач на МПС, и че е шофирала след наказването ѝ по административен ред за същото деяние, като констатацията била обективирана в съставения Акт за установяване на административно нарушение серия Д, бланков № 164083 от 08.03.2019 г., който бил подписан от С., без да изложи възражения по него. 

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът намира, че с деянието си Р.Б.С. е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр.     чл. 343в,  ал. 1 от НК, а именно: същата на 21.02.2019 г. в с. Тимарево, обл. Шумен е управлявала МПС без свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването ѝ по административен ред за същото деяние с наказателно постановление №  18-1729-000389  от  30.08.2018 г. на Началника на РУ - Шумен към ОД на МВР – Шумен, влязло в законна сила на 20.09.2018 г.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка. Така изложената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, приобщени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК. 

От субективна страна деянието е извършено с вина под формата на пряк умисъл, тъй като обвиняемото лице е съзнавало, че не притежава свидетелство за управление и че вече е наказано по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство и въпреки това отново е поел управлението на посоченият по-горе автомобил. 

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на обвиняемата от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъпление по посочената квалификация законът предвижда наказание “лишаване от свобода” от 1 /една/ до 3 /три/ години, както и „глоба“ от 500 лв. до 1 200 лв.,

- обвиняемата е неосъждана за престъпление от общ характер и не е била освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК;

- от престъплението не са настъпили съставомерни имуществени вреди;

- не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК пречки за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

При определяне на наказанието на Р.Б.С. за извършеното от нея престъпление съдът прецени: Степента на обществена опасност на деянието, което съдът преценява като висока, с оглед на ръста и динамиката на престъпленията по транспорта - касае се за управление на МПС без съответно свидетелство за правоуправление обуславящо висока степен на обществена опасност. Степента на обществена опасност на обвиняемата съдът преценява като невисока, с оглед данните за личността на дееца, които сочат, че същата е неосъждана за друго престъпление от общ характер и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Като смекчаващи вината обстоятелства следва да се възприеме и обстоятелството, че към настоящият момент полага грижи за отглеждането и възпитанието на две малолетни лица. Разпитана, в хода на съдебното производство обвиняемият се признава за виновен, като изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и финансовото положение на обвиняемата, което се доказва от разпита ѝ в хода на съдебното следствие, а именно, че е безработна и не притежава имущество. Като отегчаващо вината обстоятелство съдът възприема наличието на предходно нарушение на ЗДвП, което се установява от приложената в досъдебното производство Справка за нарушител от региона. Ето защо, съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемата и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемата. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемата, което се доказва от обясненията и в хода на съдебното следствие, от които става ясно, че към настоящият момент не работи, не реализира трудови доходи и не притежава имущество, като същевременно полага грижи за отглеждането и възпитанието на две малолетни лица, като доходите за издръжката на семейството ѝ са от страна на съпруга ѝ.

Съдът намира, че така определеното наказание, ще въздейства предупредително върху дееца и ще окаже възпитателно и предупредително влияние и върху другите членове на обществото. По този начин ще бъдат постигнати целите на генералната и специална превенция, визирани в разпоредбата на чл. 36 от НК.

Доколкото видно от материалите по делото С. е неправоспособен водач, съдът намира, че към настоящия момент спрямо нея не може да се приложи  санкцията “лишаване от право да управлява МПС”, предвидена в разпоредбата на чл. 78а, ал. 4 от НК, във вр. чл. 343г от НК, във вр.  чл. 37, ал. 7 от НК

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА Р.Б.С., ЕГН **********, родена  на  *** ***, с постоянен адрес ***, български гражданин, със средно образование, безработна, омъжена, неосъждана за виновна в това, че на 21.02.2019 г. в с. Тимарево, обл. Шумен, управлявала моторно превозно средство – лек автомобил, марка “Ауди А4” с рег. № РР 6342 АМ, без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването по административен ред за същото деяние с Наказателно постановление № 18-1729-000389  от  30.08.20158 г. на Началника на РУ - Шумен към ОД на МВР – Шумен, влязло в законна сила на            20.09.2018 г. - престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, във вр. чл. 343в, ал. 1 от НК, като на  основание  чл. 78а, ал. 1 от НК Я ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и ѝ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “глоба” в размер на 1 000 /хиляда/ лева.  

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.  

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :