Мотиви към Решение по НАХД № 1676/2019г.

От ШРП е внесено Постановление, с което се прави предложение за освобождаване на С.А.Х. – обвиняем по БП № 797/2019г. по описа на РУ гр. Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по чл.343в, ал.3 от НК във връзка с чл.343в, ал.1 от НК, предвиждащ наказание до три години “лишаване от свобода” и „глоба“, извършителят не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност, с деянието не са били причинени имуществени вреди  и не са налице отрицателните предпоставки за приложението на чл.78а НК..      

В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован се явява лично и изразява съгласие с предложението на ШРП.  ШРП – редовно призована - изпраща представител, който изцяло поддържа внесеното предложение, като предлага на съда да освободи обвиняемия С.Х. от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание в минималния предвиден размер от 1 000 лева. Обвиняемият С.А.Х. моли съда да му наложи минималния предвиден размер на глобата, за да я плати.

От приложените по делото писмени доказателства /Б.П. № 797/2019г. по описа на РУ Шумен/, преценени поотделно и  в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият С.А.Х. бил правоспособен водач на МПС. На 12.07.2019г. обвиняемият управлявал собствения си лек автомобил „Опел Вектра“ с рег. № Н81 25АХ по бул. Симеон Велики в гр. Шумен. В близост до Кооперативния пазар, управлявания от обвиняемия автомобил бил спрян за проверка от служители на сектор „ПП“ при ОД МВР гр. Шумен – свидетелите П.С.П. и Л.М.С.. Двамата свидетели констатирали, че обв. Х. като собственик и водач на МПС нямал сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Свидетелят С. съставил на место АУАН и Заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 19-0869-000795. Със заповедта било временно отнето свидетелството за управление на МПС на обв. С.Х. на основание чл.171, т.1, б.“е“ от ЗДв.П до представяне на валидна застраховка „Гражданска отговорност“. Заповедта за прилагане на принудителни административни мерки била връчена и подписана лично от обв. С.Х. на 12.07.2019г., като му било обяснено от служителите на ОД МВР Шумен, че не трябва да управлява. Въпреки, връчената ЗППАМ и отнетото СУ МПС, обвиняемият Х. решил да зареди гориво в автомобила и да се прибере с него до гр. Каспичан, където живеел. Обвиняемият Х. потеглил с автомобила си по бул. Симеон Велики в посока бензиностанция „Шел“, на № 65. Там около 00, 40 часа на 13.07.2019г. бил спрян за проверка от екип на ГООР при РУ Шумен в състав свидетелите Ц.Е.Ц. и И.А.Г., които констатирали, че водача на автомобила – обв. С.Х. управлявал МПС въпреки, че бил с отнето СУ МПС. На обвиняемият бил съставен АУАН, серия GA, № 24681/13.07.2019г., който му бил предявен и подписан от него без възражения.

В хода на съдебното производство, от страна обвиняемият не бяха ангажирани доказателства, оборващи установената по-горе фактическа обстановка.

Изложената по-горе фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият С.А.Х., управлявайки МПС в срока на изтърпяване на наложената  му принудителна мярка за временно отнемане на СУ МПС е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.343в, ал.3 от НК.

Съдът намира, че са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване на обвиняемият С.Х. от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

-                      за престъплението, което е умишлено е предвидено наказание “лишаване от свобода” до три години и „глоба“ от 200 до 1 000 лева;

-                      деецът не са осъждан за престъпление от общ характер и не е бил освобождаван от наказателна отговорност на основание чл.78а от НК;

-            с деянието не са били причинени имуществени вреди.

При определяне на наказанието по отношение на обвиняемият Х., съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, която намира за невисока. Степента на обществена опасност на дееца – неосъждан, разведен, с основно образование, работещ, т.е. налице са много добри данни за личността му. За да определи наказанието, съдът отчете самопризнанието на обвиняемия и изказаното съжаление за извършеното, съдействие за разкриване на обективната истина и срочното приключване на наказателното производство, поради което намира, че наложената санкция следва да е в минималния размер. Съдът счита, че наказание в размер на 1 000 лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието и ще бъде достатъчно да му повлияе поправително, както на обвиняемия, така и на останалите членове на обществото.

В този смисъл съдът се произнесе с решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: