Р Е Ш Е Н И Е  

                                                            587/21.10.2019г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети  състав

На двадесет и първи октомври две хиляди и деветнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател:Кр. Кръстев                                              

Секретар: Ф. А.

Прокурор: М. Славчева

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 1787 по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

           ПРИЗНАВА Х.Ш.Х. с ЕГН **********, български гражданин, роден на ***г***, женен, със средно образование, работи, неосъждан ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 06.08.2019г. край гр. Шумен, по път I-2 км. 115+736, по кръгово кръстовище за кв. „Макак“ и по ул. „Университетска“ в гр. Шумен, управлявал МПС, а именно лек автомобил „Фолксваген Транспортер“ с Рама № WV2ZZZ70Z2H096846 без регистрационни табели, което не е регистрирано по надлежния ред съгласно Наредба № I–45 от 24.03.2000г., за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадено от Министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345 ал.2 вр. чл. 345 ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  като му налага административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 / хиляда / лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.  

 

Районен   съдия:

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 1787 по описа  за  2019г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 08.08.2019г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против Х. *** за престъпление по чл.345 ал.2 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            Деецът редовно призован не се явява в съдебно заседание.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който пледира за налагане на наказание по чл. 78а от НК в размер около минималния предвиден по закон.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 06.08.2019г. обвиняемия Х.Х., заедно с баща си, тръгнали от с. Мокреш към гр. Шумен, като Х. Управлявал закупения от него, няколко дни преди това, л.а. „Фолксваген Транспортер“ без регистрационни табели, с рама № WV2ZZZ70Z2H096846, внос от Австрия. Целта на обвиняемия била да регистрира автомобила в сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен, като знаел, че не би трябвало МПС да се движи на собствен ход, а на платформа. При приближаването му към гр. Шумен, по път I-2 км. 115+736, и по точно в близост до и по кръговото кръстовище за кв. „Макак“, а в последствие и по ул. „Университетска“ в гр. Шумен, в близост до сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен, същият бил видян да управлява автомобила от трима полицейски служители на РУ – Нови пазар. Тримата полицейски служители, около 07.50часа, подали сигнал за движението на МПС без регистрационни табели на своите колеги от ОДМВР – Шумен и когато обвиняемият спрял автомобила в близост до сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен, отишли при него. Междувременно пристигнал и екип на „ПП“ при ОДМВР – Шумен. След направена справка в информационните масиви на МВР се установило, че действително МПС не е регистрирано в сектор „ПП“ при ОДМВР – Шумен. Пристигналият на място младши контрольор Петко Петков съставил АУАН серия GA № 84832/06.08.2019г. на Х.Х. за това, че е управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред в Р. България. На место бил извършен оглед на МПС и съответно било образувано настоящото бързо производство.

            Управлявайки лек автомобил „Фолксваген Транспортер“ с Рама № WV2ZZZ70Z2H096846 без регистрационни табели, обвиняемият Х. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. 345 ал.2 от НК, а именно на 06.08.2019г. в гр. Шумен, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Фолксваген Транспортер“ с Рама № WV2ZZZ70Z2H096846, който не е регистриран по надлежния ред, предвиден в Закона за движение по пътищата и Наредба I-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства издадена от Министъра на вътрешните работи.

За престъплението по горепосочената квалификация, законът предвижда наказание лишаване от свобода до една години или глоба от 500 до 1000 лева. Същевременно се установи, че нарушителя е пълнолетен не е осъждан и не е освобождавани от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК, а в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че нарушителя  не представлява голяма обществена опасност - по делото са налице добри характеристични данни за него, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл.78а ал.1 от НК "глоба" в размер на 1000 лв. 

По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.

                                                                                               

                                                                                                Районен  съдия: