Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                      608/28.10.2019г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На двадесет и осми октомври две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                 Председател: Кр.Кръстев

Секретар: Ф. А.

Прокурор: К. Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

Наказателно дело от административен характер № 1996 по описа за 2019г.  

Р  Е  Ш  И :

 

 ПРИЗНАВА К.М.М. с ЕГН **********, роден на ***г***, бълг. гражданин, неженен, със средно образование, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 25.10.2018г. в гр. Шумен, по ул. “Панайот Волов“ до кръстовище с ул. “Цар Иван Александър”, при управление на МПС - лек автомобил марка "Форд Фиеста” с ДК № Н 02 09 АХ, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбите на чл.20 ал.2 от ЗДвП “Водачите на ППС, са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, релефа на местността, със състоянието на пътя и превозното средство, с превозвания товар, характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на В. М. ***, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, за срок по-голям от един месец, обусловено от серийно счупване на четири десни ребра, средно за 2-2.5 месеца и трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок по голям от един месец обусловено от счупването на трите кости на лявата половина на таза и на левия ацетабулум, средно за 10-12 месеца - престъпление по чл. 343 ал.1б. „б“ предл. 2 от НК във вр. с чл. 342 ал.1 от НК и на основание чл. 78а ал.1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1 000 лв. / хиляда лева/.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК К.М.М. да заплати в полза на ОД на МВР гр. Шумен, направените по делото разноски в размер на 516,12 лв., както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист в полза ва РС-Шумен.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК в 15 - дневен срок от днес пред ШОС.

След влизане в сила на решението да бъде уведомен пострадалият от деянието В. М. И., че решението относно виновността на К.М.М. е изготвено и е влязло в законна сила.

                                                 

                                                                             Районен   съдия:

 

 

 

Мотиви  към  решение  по  НАХД № 1996  по  описа  за  2019г.  на  ШРС

 

            Производство по глава 28 от НПК.

            С постановление от 05.09.2019г. на ШРП е предложено на ШРС да бъде прекратено наказателното производството против К.М.М. за извършено от него престъпление по чл. 343 ал.1 б. „б“ предл.2 от НК във вр. с чл. 342 ал.1 от НК, като е прието, че са налице предпоставките по чл.78а от НК и предлага да му бъде наложено административно наказание.

            За ШРП редовно призовани се явява прокурор, който поддържа внесеното предложение, като предлага на съда да наложи административно наказание “глоба” в размер на 1 000 лева.

            Обвиняемият редовно призован  не се явява, за него се явява редовно упълномощен адвокат, като изразява съгласие относно размера на поисканото от страна на прокуратурата наказание.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Към 25.10.2018г. обвиняемият М. бил правоспособен водач на МПС. На 25.10.2018г. около 10.10.ч.  същият управлявал лек автомобил марка „Форд Фиеста“ с рег. № Н 02 09 АХ по ул. „Панайот Волов“ в гр. Шумен посока пл. „Кристал.  Времето било слънчево с много добра видимост. Пътното платно било с широчина 6.8 м. еднопосочно, сухо, без неравности, с 3% наклон на изкачване по посока на движението. Поради разликата в осветяването от слънцето на лявата от средната част на платното за движение, при приближаване на автомобила до кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“ обв. М. не възприел пресичащия от ляво на дясно пешеходец – пострадалия В. М. И.. В този пътен участък нямало пешеходна пътека, нито знак със специално предписание – „Д 17 – Пешеходна пътека“. Управлявания от М. автомобил се движел в лявата част на пътното платно, но непосредствено след кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“ продължил движението по средната част на същото. Пресичащият И. след като достигнал около средата на пътното платно ускорил движението си, но въпреки това последвал удар между предната крайна дясна част на л.а. марка „Форд Фиеста“ с рег. № Н 02 09 АХ и дясната страна на пешеходеца. Обвиняемият И. незабавно употребил спирачки и след удара преустановил движението си, така както е описано в протокола за оглед на ПТП и съгласно приложения към него албум.

            От заключението на назначената и приложена към делото СМЕ № 80/19г.е видно, че в следствие на това ПТП пострадалия В. И. получил трайно затруднение в движението на снагата, за срок по- голям от един месец, обусловено от серийно счупване на четири десни ребра, средно за два, два и половина месеци и трайно затруднение в движението на левия долен крайник, за срок по-голям от един месец обусловено от счупване на трите кости на лявата половина на таза и на левия ацетабулум, средно за 10-12 месеца, представляващо средна телесна повреда по смисъла на чл. 129 ал.1 от НК.

            Назначената по делото АТЕ установила механизма на настъпване на ПТП, скоростта а л.а. марка „Форд Фиеста“ с рег. № Н 02 09 АХ в момента на възникване на опасната ситуация – около 35 км/ч.допустима за населено място. Установеното място на удара с пострадалия пешеходец е по дължина на платното за движение на около 5,1 метра южно от Ор. 1 и 2,5 метра от десния край на пътното платно. Опасната зона на спиране на управлявания от М. автомобил с определената скорост от 35 км/ч възлизала на 19,24 метра. Експертизата е категорична, че при сравнение на опасната зона на спиране на МПС-во /19,24 метра/ с отстоянието му на 28,4 метра от пешеходеца, последния не е попадал в опасната зона на спиране на автомобила т.е. водачът М. е имал техническата възможност да предотврати удара при своевременна употреба на спирачки със скорост на движение на автомобила от 30-40 км/ч.

            Описания престъпен резултат е в пряка причинна връзка с допуснатите от обвиняемия М. нарушения на ЗДвП.

С оглед изложеното, съдът прави правния извод, че К.М.М. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението от общ характер наказуемо по чл. 343 ал.1 б. „б“ пр. второ от НК във вр. с чл. 342 ал.1 от НК.

За престъплението по горепосочената квалификация, извършено по непредпазливост, законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или пробация, както и лишаване от право да управлява МПС за срок до 3 години. Същевременно се установи, че деецът, който е пълнолетен, не е осъждан за престъпление, нито е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел IV от глава VIII от НК и в резултат на деянието няма нанесени преки и съставомерни имуществени вреди, така че следва да бъде освободен от наказателна отговорност при условията на чл.78а от НК. С оглед определяне размера на предвиденото наказание, съдът отчете, че деецът не представлява голяма обществена опасност – по делото са налице добри характеристични данни за него и счете, че целите на наказанието могат да бъдат постигнати като му бъде наложено административно наказание на основание чл. 78а ал.1 от НК "глоба" в минималния размер предвиден от закона - действащ по време на извършване на деянието, а именно 1 000 лв. Предвид ангажираните по делото доказателства за личността му, статута му на изпълняващ работа с МПС в настоящия момент и нуждите на семейството му, съдът намира, че целите на наказанието биха били постигнати като не му бъде наложено и административно наказание “лишаване от право да управлява МПС”.

По този начин и с този административни наказания съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Съдът възложи на дееца направените по делото разноски за изготвянето на експертизите в размер на 516,12лв.

Съдът като съобрази факта, че пострадалия В. М. И. може да предяви граждански иск против обвиняемия М., то същият следва да бъде уведомен след влизане в сила на настоящото решение относно виновността на К.М.М., с оглед възможността му за предявяване на претенция пред гражданския съд.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът постанови решението си.  

 

Районен   съдия: