Р Е Ш Е Н И Е

 

91/31.1.2019г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет и трети януари през две хиляди и деветнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                         Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2522 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс.

            Депозирана е искова молба от И.Б.С., с ЕГН**********,***, съдебен адрес:***, чрез адв.М. Д.от ШАК срещу Е.М.С., с ЕГН**********,***,  в която излага, че брака им е дълбоко и непоправимо разстроен и моли същият да бъде прекратен по вина на ответника.

Преди първото съдебно заседание по делото двамата съпрузи депозират споразумение по чл.51 от СК, в което са уредили личните и имуществените отношения между тях. Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Съдът на основание разпоредбата на чл.321, ал.5 от ГПК е допуснал изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК.

            Молителката И.Б.С. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.М.Д.от ШАК, като поддържат молбата за прекратяване на брака и изложеното  споразумение. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

Молителят Е.М.С. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител – адв.Л.В.от ШАК,, като заявява, че е съгласен брака им да бъде прекратен при договорените в споразумението условия.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите И.Б.С. и Е.М.С. сключили граждански брак на 22.03.2008 год., като от брака си имали родени две деца-близнаци Д. М. Е., с ЕГН********** и И. М. Е., с ЕГН**********. От м.юни 2018 год. били във фактическа  раздяла. Двамата живеели в семейно жилище, представляващо къща, находяща се във Великобритания, град ***, област Херефордшир, HR53ER, 10 Arrow View str. Същото било напуснато от молителя, като страните са постигнали договореност за в бъдеще да се ползва от молителката и двете деца. При сключване на брака молителката е приела фамилното име С., като желае за в бъдеще да възстанови предбрачното си фамилно име Я..  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и по-специално от: Пълномощни, Удостоверение за сключен граждански брак от 22.03.2008 год., Удостоверения за раждане, Вносна бележка от 30.08.2018 год. за заплатена държавна такса.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба и в депозираното споразумение, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно ползването на семейното жилище, родителските права и местоживеенето на децата, издръжката на децата и между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака е пълно, защитава интересите на детето, не противоречи на закона и  добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на И.Б.С. и Е.М.С. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Имайки предвид липсата на представени по делото доказателства относно доходите на съпрузите и обстоятелството, че и двамата са в добро здравословно състояние, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В същото време видно от материалите по делото, при завеждане на делото ищцата е внесла държавна такса в размер на 25 лева, поради което ответника следва да бъде осъден да доплати разликата в размер на 15 лева.   Ответникът следва да бъде осъден да запрати държавна такса и върху присъдения размер на издръжката по отношение на всяко от децата.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ :

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между И.Б.С., с ЕГН**********,***, съдебен адрес:***, чрез адв.М. Д.от ШАК и Е.М.С., с ЕГН**********,***, сключен с Акт за граждански брак №0049/22.03.2008 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между И.Б.С. и Е.М.С. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на децата – Д. М. Е., с ЕГН********** и И. М. Е., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при майката - И.Б.С., с ЕГН********** на адрес: ***, HR53ER, 10 Arrow View str..

ІІ. Родителските права върху децата - Д. М. Е., с ЕГН********** и И. М. Е., с ЕГН********** се предоставят на майката И.Б.С., с ЕГН**********, като бащата Е.М.С., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с всяко от децата, както следва: до 28.02.2019 год. – всеки вторник от 15.30 часа до 18.30 часа и всяка неделя от 08.00 часа до 14.00 часа; от 01.03.2019 год. – два пъти в месеца – от петък 16.00 часа до неделя 17.00 часа, с приспиване в петък и събота вечер, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и в случаи при постигнато между двамата родители взаимно съгласие.

ІІІ. Бащата Е.М.С., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетните си деца Д. М. Е., с ЕГН********** и И. М. Е., с ЕГН**********, чрез тяхната майка и законен представител И.Б.С., с ЕГН**********  в размер на по 150 /сто и петдесет/ лева месечно за всяко от децата,  платими до 05-то число на месеца, за който се отнасят, считано от влизане в сила на решението за прекратяване на брака, до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска. Издръжката следва да бъде заплащана по банков път посочена от майката банкова сметка *** ***, BIC ***, при банка „***“, Великобритания.

ІV. Семейното жилище, представляващо къща, находяща къща, във Великобритания, град ***, област Херефордшир, HR53ER, 10 Arrow View str. е напуснато от молителя и за в бъдеще ще се ползва от молителката  и децата.

V. След прекратяване на брака молителката И.Б.С., с ЕГН**********  възстановява предбрачното си фамилно име Я..

VІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІ. Разноските по делото се поемат от молителите, така както са направени. 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева.

ОСЪЖДА Е.М.С., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 231 лева /двеста тридесет и един лева/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на двете деца и доплащане на държавна такса до пълния определен от съда размер, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: