Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

178/22.2.2019г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и четвърти януари,    през две хиляди и деветнадесета  година,  в състав:

СЪДИЯ:   Зара Иванова                                                                                            

при секретаря  А.П.   , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2579  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от Ж.М.Ж. , ЕГН **********, адрес: ***, съдебен адрес:*** срещу М.В. Ж. , ЕГН ********** , адрес: *** , в която посочва ,  че с ответника са съпрузи  от 28.02.2007г. , но близо от десет години живеят във фактическа раздяла , не поддържат контакти и дори ищецът не знае къде се намира ответницата . От брака нямат родени деца .Предвид изложеното моли бракът да бъде прекратен като дълбоко и непоправимо разстроен без произнасяне по вината . моли да му бъде предоставено ползването на семейното жилище , находящо се в гр.Смядово , ул.***, собственост на родителите му.

В срока по чл.131 от ГПК ответникът , чрез назначения му особен представител депозира писмен отговор.

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак №***. на Община Смядово  че са съпрузи от 28.02.2007г.  Твърдят , че от брака нямат родени деца и поради  липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано . По молба  на ищцата са разпитани свидетелите Н.С. и К.П., които заявяват , че съпрузите  не живеят заедно от около 10 години  , не поддържат физически и духовни контакти .

            Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

Семейното жилище , находящо се  в гр.Смядово , ул*** , собственост на родителите на ищеца следва да се предостави за ползване на него.

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищеца  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответницата .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :

ПРЕКРАТЯВА  сключеният на  28.02.2007г. , с Акт  №***. на Община Смядово , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Ж.М.Ж. , ЕГН **********, адрес: ***, съдебен адрес:***  и М.В. Ж. , ЕГН ********** , адрес: ***,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .

След прекратяване на брака ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  , находящо се в гр.Смядово , ул.“**** „ №1 на мъжа Ж.М.Ж. , ЕГН **********.

ОСЪЖДА М.В. Ж. , ЕГН **********   да заплати в полза на Бюджета СВ , по сметка на Районен съд гр.Шумен сума в размер на 15 ( петнадесет) лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ: