Р Е Ш Е Н И Е

 

500/27.5.2019г. ,                Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                         седми  състав

На 25 (двадесет и пети) април                                                          Година 2019

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                                Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2624 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното: 

            Предявен е иск с правно основание чл. 125, ал. 3 от ТЗ.

            В исковата молба, ищецът М.Ж.Ч. твърди, че бил съдружник в ответното дружество – „Мадара – инструмент“ ООД гр. Шумен, като притежавал дружествен дял, съразмерен на 5 дяла от основния капитал на дружеството. На 22.01.2018 г. отправил предизвестие до общото събрание на ответника, обективирано в нотариална покана, връчена на 15.02.2018 г., като срока на предизвестието било три месеца. След изтичане на срока на предизвестието, членственото правоотношение било прекратено. Според дружествения договор на юридическото лице, а и според чл. 125, ал. 3 от ТЗ, имуществените последици при прекратяване на членството се уреждали въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, когато е настъпило прекратяването – тоест към 31.05.2018 г. Моли съда да постанови решение, по силата на което да осъди ответника да му заплати сумата 1250,00 лв., представляваща част от общо дължимата сума в размер на 14600,00 лв., представляваща стойността на дружествения дял на ищеца от ответното дружество към 31.05.2018 г., дължима поради прекратяване на участието му в дружеството, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска – 10.09.2018 г. до окончателното изплащане на сумата, както и разноските по делото.                        В съдебно заседание, по искане на пълномощника на ищеца е допуснато изменение на предявения иск, като същият се счита предявен в размер на 14580,00 лева.

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът, чрез пълномощника си – адвокат, подава отговор на исковата молба, с който оспорва предявения иск. Излага, че поради неспазване на процедурата по чл. 47, ал. 1 от ГПК, на дружеството не било надлежно връчено предизвестието на ищеца, поради което прекратяването на участието му в дружеството настъпвало едва през м. ноември 2018 г. Поради това, счита, че претенцията е преждевременно предявена. Алтернативно, счита, че искът е основателен до размер на 3291,16 лв. Моли, искът да бъде отхвърлен като неоснователен, като му бъдат заплатени направените разноски

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

Видно от приложения дружествен договор на „Мадара – инструмент“ ООД гр. Шумен с ЕИК *** от 24.11.2010 г. е, че съдружници в същото били „Бимар“ ЕООД гр. В. Търново, Х.Л.С. и ищецът М.Ж.Ч.. Според чл. 1, ал. 1 от глава втора, капиталът на дружеството е в размер на 5000,00 лв., разпределен в 50 дяла, като Ч. притежавал 5 дяла. В чл. 4, ал. 2 и 3 от глава четвърта на договора, съдружник може да прекрати участието си в дружеството с писмено предизвестие, а имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването. Съдът констатира от молба от 22.01.2018 г., че ищецът уведомил общото събрание на дружеството, че прекратява участието си в „Мадара – инструмент“ ООД, като отправя тримесечно предизвестие. Молбата е връчена на ответника чрез нотариус рег. № 717 на НК, като е удостоверено, че поради неоткриване на представител на дружеството, както и никой друг, който да получи поканата, било залепено уведомление на осн. чл. 50, ал. 4 от ГПК, като двуседмичният срок изтекъл на 15.02.2018 г. По делото е представено решение № 83/03.08.2018 г. по т.д. № 106/2018 г. по описа на ШОС, по силата на което е отменен отказ на длъжностно лице по регистрацията при Агенция по вписванията и е указано на последната да извърши обявяване в Търговския регистър на обстоятелството прекратяване на участието на Ч. в ответното дружество. 

Съгласно заключението на изготвената по делото допълнителна съдебно-счетоводна експертиза, размерът на паричната стойност на дружествения дял на ищеца, като не бъдат взети предвид резултатите от извършените обезценки на материални запаси и вземания през м. януари  2018 г. към 31.05.2018 г. се равнява на 14588,69 лева.

            При така установеното от фактическа страна, съдът приема от правна страна следното:

            Установи се по делото, че М.Ч. *** – инструмент“ ООД гр. Шумен, като притежавал пет дяла от основния капитал на дружеството. Според разпоредбата на чл. 125, ал. 3 от ТЗ, съдружникът може да прекрати участието си в дружеството с писмено предизвестие, направено най-малко 3 месеца преди датата на прекратяването. Доказа се, че ищецът отправил такова предизвестие, което било връчено на юридическото лице от нотариус по реда на чл. 50, ал. 4 от ГПК. Възражението на ответната страна, че връчването било нередовно поради неизпълнение на разпоредбите на чл. 47 от ГПК е неоснователно, тъй като в цитирания текст е уреден начинът на връчване на съобщения на физически лица. Относимите норми в случая са тези по чл. 50 от ГПК, тъй като се касае за връчване на юридическо лице – търговец. Ето защо, следва да се счита, че предизвестието било редовно връчено на  „Мадара – инструмент“ ООД гр. Шумен на 15.02.2018 г. С изтичане на законово предвидения тримесечен срок, автоматично настъпва прекратяване на членственото правоотношение на съдружника. Тоест, в случая на 15.05.2018 г. е настъпило прекратяване на участието на М.Ч. в ответното дружество.

Съгласно разпоредбата на чл. 125, ал. 3 от ТЗ, имуществените последици се уреждат въз основа на счетоводен баланс към края на месеца, през който е настъпило прекратяването. Предвид приетото по-горе за датата на настъпилото прекратяване, то при определяне на стойността на дружествения дял на ищеца следва да бъде взет предвид счетоводния баланс на дружеството към 31.05.2018 г. Установи се, че с решение на управителя на дружеството била извършена обезценка на материалните запази на ответника, като по този начин бил намален капитала на същия, респ. стойността на дружествения дял на ищеца. В хода на делото, бе открито производство по чл. 181 от ГПК предвид оспорване от Ч. на датите на представените документи, обосноваващи извършената обезценка. „Мадара – инструмент“ ООД, носещо доказателствената тежест за установяване на достоверната дата на документите не ангажира годни доказателства в тази насока, поради което следва да се приеме, че същите нямат достоверна дата по отношение на ищеца. Тоест, стойността на дружествения дял на Ч. следва да бъде определена въз основа на счетоводния баланс на дружеството към 31.05.2018 г., като не бъдат взети предвид извършените обезценки на материални активи. Съобразно заключението на допълнителната съдебно-счетоводна експертиза (което следва да бъде взето предвид поради съобразяване именно с тези обезценки), тази стойност възлиза на 14588,69 лева. 

Предвид гореизложеното, съдът приема, че искът с правно основание чл. 125, ал. 3 от ТЗ се явява основателен, като ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца претендираната сума в размер на 14580,00 лв., ведно със законната лихва, считано от предявяване на иска – 10.09.2018 г. до окончателното ѝ изплащане.

            На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, ответникът следва да бъде осъден да заплати на ищеца направените разноски в размер на 1133,20 лева.

            Водим от горното, съдът 

Р   Е   Ш   И   :

 

            ОСЪЖДА „МАДАРА – ИНСТРУМЕНТ“ ООД с ЕИК ***, със седалище гр. Шумен, адрес на управление гр. Шумен, бул. „М“ № 1, представлявано от В.С.С. да заплати на М.Ж.Ч. с ЕГН **********,***, на основание чл. 125, ал. 3 от ТЗ, по банкова сметка ***, сума в размер на 14580,00 лв. (четиринадесет хиляди петстотин и осемдесет лева), представляваща стойността на дружествения дял на ищеца от ответното дружество към 31.05.2018 г., дължима поради прекратяване на участието му в дружеството, ведно със законната лихва, считано от датата на предявяване на иска – 10.09.2018 г. до окончателното изплащане на сумата.

            ОСЪЖДА „Мадара – инструмент“ ООД гр. Шумен да заплати на М.Ж.Ч. направените в настоящото производство деловодни разноски в размер на 1133,20 лв. (хиляда сто тридесет и три лева и 20 стотинка).

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                                                              Районен съдия: